Greu de convins. Oamenii de la țară, reticenți când vine vorba de vaccinare

Populația din mediul rural este neîncrezătoare și greu de convins atunci când vine vorba săî se vaccineze împotriva COVID-19.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță, a explicat, la B1 TV, că aproape că nu există sat în România în care să nu fi ajuns echipele de vaccinare, iar în unele localități s-au organizat chiar și mai multe caravane.

La acest moment, în 95% din comunele din România s-au demarat activități de vaccinare, în 58% s-a terminat, deja, practic s-au făcut și doza unu și rapelul, sunt comune în care am mers de 3-4 ori cu echipe mobile, și am reușit să vaccinăm, chiar dacă un număr mai mic de persoane. Efortul este unul semnificativ, chiar fără precedent, aș spune, și au fost și acțiuni integrate de informare, cu 3-4 zile înainte de acțiunea de vaccinare. Sigur că nu este suficient, dar trebuie să înțelegem că vorbim pe un fond al populației de neîncredere”, a spus col. Gheorghiță.

Acesta a explicat că teama cel mai frecvent exprimată de oamenii de la țară, atunci când refuză vaccinarea, vizează posibilitatea unor efecte adverse.

Primul este cel mai frecvent – teama de reacții adverse. Al doilea motiv este că nu au suficiente informații despre vaccinurile actuale, și al treilea motiv care este recent, de când ne confruntăm cu varianta Delta, cu o eficiență puțin mai redusă a vaccinurilor, a schemelor actuale, faptul că își pun întrebarea dacă vaccinurile funcționează sau nu pentru noua tulpină. Toate datele ne arată păstrarea beneficiilor față de formele grave. Ne uităm la ce se întâmplă în Statele Unite. Între 1 și 5% sunt pacienți care au schemă completă de vaccinare din toate internările”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID.

Ți-ar putea plăcea

De interes