Gravidele vor putea fi însoțite în sala de nașteri. Care sunt condițiile

Ministerul Sănătății a transmis direcțiilor de sănătate publică recomandări privind prezența unei persoane alături de gravidă în sala de naștere.

Astfel, potrivit recomandărilor venite de la Institutul Național de Sănătate Publică, o persoană desemnată de gravidă (soț, părinte, prieten sau orice persoană, în funcție de dorința acesteia) poate fi prezentă în sala de naștere dacă aceasta solicită în prealabil acest lucru. Asta însă numai în condițiile impuse de unitatea sanitară unde are loc nașterea.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, condițiile trebuie să-i fie aduse din timp gravidei, în condițiile în care nașterea este programată, în serviciile de primiri urgențe sau la ultimul control la medicul obstetrician.

“Potrivit recomandărilor emise de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), o persoană desemnată de gravidă poate fi prezentă în sala de naștere dacă aceasta solicită în prealabil acest lucru și în condițiile impuse de unitatea sanitară unde are loc nașterea. Aceste condiții se aduc la cunoștință din timp gravidei, în condițiile în care nașterea este programată, în serviciile de primiri urgențe sau la ultimul control la medicul obstetrician.

Persoana desemnată trebuie să fie clinic sănătoasă, să nu prezinte semne clinice de infecție respiratorie acută și să îndeplinească una dintre următoarele condiții:

• este vaccinată anti-COVID-19 și are cel puțin 10 zile de la vaccinarea completă;

• are un test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte;

• a trecut prin infecția SARS-CoV-2 și nu au trecut mai mult de 90 de zile de la confirmare.

Persoana desemnată trebuie să fie echipată corespunzător, cu halat de unică folosință, botoși, capelină, mască, vizieră și mănuși de unică folosință asigurate de spital.

Personalul medico-sanitar care asistă la naștere trebuie să ceară aceste dovezi de la persoana desemnată să asiste la naștere și să le atașeze fișei de internare a gravidei. Triajul epidemiologic și solicitarea documentelor se realizează de către personalul secției de obstetrică-ginecologie”, se arată în comunicat.

Mai departe, direcțiile de sănătate publică vor transmite aceste recomandări tuturor unităților sanitare din teritoriu.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea