Gras și frumos? Dar cu sănătatea cum rămâne? Campanie națională de prevenire a obezității în rândul copiilor

Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Bucureşti (INSMC), cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, a lansat o campanie de conştientizare şi prevenţie a obezităţii în rândul copiilor. Campania vine în condițiile în care, potrivit statisticilor, în anul 2018 Institutul Naţional de Sănătate Publică a raportat o rată de incidenţă a obezităţii de aproape 20% în rândul copiilor din țara noastră.


Dacă pe vremuri expresia populară “gras şi frumos” era utilizată cu zâmbetul pe buze de părinţi şi bunici, astăzi aceasta ar trebui uitată. Din păcate, greutatea excesivă este o povară imensă, dar totodată una din puţinele patologii pe care o putem controla dacă începem acest lucru din timp. Studiile recente ne arată că neglijarea unui stil de viaţă sănătos, dominat de expunere excesivă la ecrane – în epoca tabletelor şi a telefoanelor în faţa cărora stau copii de la 9-10 luni în sus – obiceiuri alimentare nepotrivite, puţinele ore de activitate fizică structurată sunt factori care duc la obezitate. Şi dacă nu facem nimic, peste 50% dintre copiii actuali vor deveni obezi peste 30 de ani. Zestrea genetică înseamnă doar 14% din traiectoria şi din factorii care influenţează IMC-ul unui adult, iar restul sunt factori influenţabili”, a declarat medicul pediatru Mihai Craiu, citat într-un comunicat de presă al INSMC. 

În cadrul campaniei vor fi analizați toți factorii responsabili pentru obezitatea infantilă (genetici, de nutriţie, emoţionali, sedentarismul, factori endocrini), iar accentual va fi pus pe informarea corectă a părinţilor cu privire la efectele obezității pe termen lung asupra copiilor.

Toţi copiii care astăzi suferă de suprapondere sau obezitate vor ajunge, în mare proporţie, adulţi obezi. În momentul acesta, în cabinetul de endocrinologie al Institutului, cel puţin 1 din 2 copii se prezintă, pe lângă alte afecţiuni, şi cu suprapondere sau obezitate, cel puţin 1 din 2 copii prezintă o comorbiditate asociată de tip hipertensiune, dislipidemie, dar şi noi patologii endocrinologice descrise în asociere cu obezitatea – de tip hipotiroidism, pubertate precoce sau pubertate întârziată“, a spus și medicul endocrinolog Bogdan Pascu, citat în același comunicat.

Detalii despre campanie, implicațiile obezității la copii și tot ce trebuie să știe părinții despre riscuri pot fi găsite pe site-ul https://testulgreutatii.ro/.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes