Sfatul specialistului Știri

Gerul polar lovește România. Medic urgentist: “Riscul de infarct miocardic crește cu 2% pentru fiecare scădere cu 1 grad Celsius a temperaturii exterioare sub pragul de îngheț”

Țara noastră va fi lovită, în următoarele zile, de un val de aer polar, iar temperaturile vor scădea considerabil.

Potrivit Administrației  Naționale de Meteorologie, la sfârșitul săptămânii vremea va deveni rece, geroasă mai ales noaptea şi dimineața.

„Sfârşitul săptămânii aduce o răcire în ceea ce priveşte vremea pentru că o masă de aer rece va staţiona cel puţin pentru următoarele zile până spre finele celei de-a doua decade a lunii ianuarie. În zonele depresionare vorbim de temperaturi cu minus 15, minus 18 grade Celsius şi cel mult minus 5 grade Celsius în zona litoralului”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM.

În acest context, medicul urgentist Tudor Ciuhodaru a publicat, pe pagina sa de Facebook, un scurt ghid de supraviețuire în sezonul rece – pe stradă, în mașină sau acasă, care cuprinde o serie de sfaturi utile, care ar trebui respectate de toată lumea, dar mai ales de persoanele vulnerabile.

“Riscul de infarct miocardic creşte cu 2% pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare sub pragul de îngheț. Atenție, hipotermia e un ucigaș tăcut. Urmează veritabile șocuri termice pentru mulți dintre noi”, spune dr. Ciuhodaru.

Iată, mai jos, sfaturile specialistului:

Ce trebuie să știți (până când legea Ciuhodaru privind educația pentru sănătate va fi adoptată de Parlamentul României):

A. În spațiile deschise:

1. Evitaţi deplasările matinale sau nocturne, când temperaturile sunt extrem de scăzute.

2. Evitaţi expunerea prelungită la frig. Alternaţi expunerea cu repausul în spaţii încălzite precum instituţii publice, magazinele, staţiile de benzină, gări.

3. Purtați haine groase, rezistente la umezeală, care să va asigure protecţia capului, feţei şi a mâinilor pentru a evita pierderile de caldură şi încălţăminte lejeră care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor şi bine izolată de apă, mănuşile cele mai bune sunt cele ce permit mişcarea degetelor la un loc.

4. Hainele ude trebuie schimbate imediat.

5. Trebuie alternate perioadele de lucru în frig cu repausul în zone încălzite.

6. Evitaţi imobilizarea prelungită. Repausul în frig poate duce la instalarea rapidă a degerăturilor.

7. Consumaţi lichide calde.

8. NU vă deplasaţi singuri noaptea, în zone izolate, mai ales pe viscol sau polei. Există riscul de a vă rătăci sau de a vă accidenta şi de a rămâne izolat în frig.

9. NU lăsaţi copiii singuri în maşină.

10. NU consumați alcool.

B. În maşină. Dacă sunteţi sofer şi plecaţi la drum lung:

1. Nu uitaţi să aveți lichide pentru 24 de ore, alimente precum şi medicaţia cronică.

2. Este bine să aveţi în maşină pături sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura încălzirea.

3. Şi în aceste cazuri e bine sa evitaţi imobilizarea prelungită şi să asigurați măcar o activitatea fizică minimală.

4. NU plecaţi la drum fără a umple rezervorul întrucât la un consum mediu orar de 1 litru de benzină/motorină un rezervor plin de 40-50 de litri vă poate asigura încălzirea în maşină pentru cel puţin o zi.

5. NU părăsiţi maşina dacă este viscol şi nu puteți preciza distanţa până la adăpost deoarece vă puteţi rătăci iar hipotermia se instalează mult mai repede în condiţii de vânt şi umezeală.

C. În spaţii închise (locuinţă, loc de muncă):

1. Mențineţi o temperatură de minim 21 de grade (expunerea îndelungată la temperaturi scăzute, în condiţii de repaus şi îmbrăcăminte inadecvată poate provoca hipotermie)

2. Mâncați corespunzător şi evitaţi consumul de alcool sau excesul de sedative.

3. Verificaţi starea vârstnicilor prin vizite periodice sau daţi-le măcar un telefon.

4. Verificaţi periodic funcţionarea sursei de încălzire (centrală de apartament, reşou, sobă).

5. Nu vă încălziţi la aragaz şi nu lăsaţi nesupraveghete sursele de încălzire (sobele) pe durata nopţii.

Reţineţi:

1. Hipotermia e un ucigaş tăcut.

2. Aproape jumătate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool.

3. NU lăsaţi copiii singuri în maşină.

4. Riscul de infarct miocardic creşte cu 2% pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare sub zero grade.