Germania, una dintre cele mai afectate țări europene în criza COVID-19, având, totuși, un număr mai mic de decese, decât restul statelor din Europa, dar și măsuri mult mai relaxate, până acum două săptămâni, este foarte aproape de a răsturna tot ce s-a știut și s-a făcut până acum pentru gestionare a epidemiei de coronavirus. Este vorba despre o nouă metodă, o abordare frontală care va fi introdusă din luna aprilie și care, dacă va da rezultate, va fi considerată revoluționară, putând să fie adoptată, rapid, și de alte state.
G4media anunță, citând der Spiegel, că Germania va testa circa 100 000 de cetățeni, utilizând teste de sânge pentru a identifica dacă organismele au produs anticorpi. Acești anticorpi vor arăta care dintre cetățeni au avut virusul și s-au vindecat, aceștia urmând să primească ”certificate de imunitate” care le vor permite să se întoarcă în societate.
Datele colectate vor fi utilizate pentru a ajuta ridicarea restricțiilor impuse pentru distanțarea socială. Soluția Germaniei este privită cu încredere de întreaga Europă, iar rezultatele sunt așteptate cu mare optimism. Pentru economie, ar fi exact impulsul așteptat.
Germania are 52 547 de cazuri COVID-19 și 389 de decese, iar numărul celor vindecați a depășit 9200. De la debutul crizei provocate de noul coronavirus, s-a dovedit a fi țara europeană cel mai bine aprovizionată cu materiale și echipamente medicale. Cel mai afectat land este Renania de Nord-Westfalia cu circa 11 000 de cazuri confirmate. De două săptămâni, și Germania a doptat măsuri mai stricte împotriva răspândirii coronavirusului. S-au închis restaurantele și barurile, teatrele și muzeele, cinematografele, spațiile de îngrijire cosmetică și cele destinate activităților sportive, bisericile, locurile de joacă pentru copii, parcurile şi grădinile zoo. Au rămas deschise magazinele, dar numai cele care vând produse de strictă necesitate. La fel, magazinele alimentare, farmaciile, benzinăriile, băncile și oficiile poștale, cabinetele medicale. Funcționează și serviciile de curierat, frizeriile, firmele de curățenie și spălătoriile publice.
Din punct de vedere economic, Germania stă destul de bine cu resursele pentru a contracara o criză internă, dar are o anumită dependență de economiile altor state.