EXCLUSIV: Genele care favorizează infectarea cu SARS-CoV-2. Ce analize trebuie realizate la internare pentru a le depista (video)

La un an de la debutul pandemiei de COVID-19, medicii continuă să caute răspunsuri despre felul în care virusul SARS-CoV-2 acționează asupra organismului și cum pot să stopeze evoluția infectărilor. Noi studii arată că răspunsul este în genele pe care le are fiecare om.

Anumite gene umane ar putea fi responsabile pentru apariția formelor grave de COVID-19. Tocmai de aceea este bine ca după internare, pacienților să le fie făcute analize amănunțite pentru a se observa dacă aceștia sunt predispuși către formele severe ale bolilor.

Problema este că în ultimele luni au apărut câteva studii în care se arată că anumite combinații de gene favorizează o îmbolnăvire mai gravă. Și cred că dacă am începe să măsurăm la internare interleukina 6, vitamina D și dimerul D, de exemplu, am putea avea niște markeri de severitate. Există articole care spun foarte clar că anumite valori ale dimerului D, ale interleukinei 6 și toate acestea menționate peste anumite limite se combină cu o posibilitate de câteva zeci de ori de a face o formă severă de COVID-19”, a precizat dr. Radu Ciornei, doctor în imunologie, în direct la Medika TV.

În practica medicală curentă, astfel de analize medicale sunt realizate și în spitalele din România, spun specialiștii care le efectuează și le iau în calcul atunci când stabilesc terapia pentru pacienți.

Ne interesează foarte mult probele inflamatorii. Aceste interleukine 1 și 6, acestea le măsurăm noi, dar pe lângă ele și viteza de sedimentare a sângelui, proteina C reactivă, sunt mai multe analize pe care le luăm în calcul. Noi cercetăm și inflamația și starea organelor, facem o anamneză completă”, a explicat dr. Voichița Lăzureanu, medic primar boli infecțioase, la Medika TV.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes