Studii/Cercetări

Gena care predispune la o formă gravă de COVID-19, descoperită de oamenii de știință din Polonia

foto: research.gov.ro

Cercetătorii polonezi au descoperit o genă a cărei prezență dublează riscul dezvoltării unei forme grave de COVID-19, potrivit Reuters.

Este o descoperire crucială, cred experții, pentru că persoanele predispuse la forme grave pot fi identificate mult mai ușor. Acestea vor fi încurajate să se vaccineze.

“După mai bine de un an şi jumătate de muncă, a fost posibil să identificăm o genă responsabilă pentru o predispoziţie de a dezvolta o formă gravă de COVID-19. Aceasta înseamnă că în viitor vom putea identifica persoanele cu o predispoziţie de a face o formă gravă de COVID-19”, a declarat ministrul Sănătăţii din Polonia, Adam Niedzielski, citat de Reuters.

Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Bialystok. Oamenii de știință au constatat că gena este al patrulea cel mai important factor în determinarea gravităţii formei de COVID-19 dezvoltate, după vârstă, greutate şi sex.

Potrivit sursei citate, gena respectivă este prezentă la aproximativ 14% din populaţia poloneză, comparativ cu 8-9% din populaţia Europei. Pe de altă parte, gena respectivă este prezentă în proporție de 27% din populația Indiei.

Recent, și cercetătorii britanici au anunţat că au identificat o genă care ar putea fi asociată cu dublarea riscului de insuficienţă pulmonară din cauza COVID-19.


etichete