FURTUNA DECLANȘATĂ DE STRES. Sindromul colonului iritabil, cum îl recunoști, cum faci să scapi de el

Ministerul Afacerilor Interne

Medicul Laura Ene, specialistul Medika TV în nutriție, a revenit, după o lună de vacanță, la emisiunea Secretele Nutriției, pe care o puteți urmări în fiecare zi de miercuri, de la ora 17,00. În prima ediție din această toamnă, dr. Laura Ene, medic primar în boli de nutriție și diabet, a propus o discuție despre afecțiunile care au ca punct de pornire stresul în care trăim și expunerea prelungită a organismului la acesta. Prima dintre afecțiunile discutat a fost sindromul colonului iritabil, afecțiune din sfera celro gastro-intestinale. Principalele simptome după care poate fi recunoscut sindromul colonului iritabil sunt balonarea, durerea abdominală, tulburările de tranzit (constipație sau diaree). Dacă acestea sunt însoțite și de o simptomatologie mai gravă cum ar fi scăderea în greutate sau sângerări care se observă în scaun, atunci se impune, de urgență, consultarea unui medic gastroeneterolog. Pentru pacienții care au un istoric de familei în care se regăsește un cancer colorectal la vreunul dintre membrii apropiați ai familiei, se impun investigații suplimentare, acestea fiind recomandate și în cazul persoanelor trecute de vârsta de 50 de ani.

Sunt și simptome mai ușoare ale sindromului colonului iritabil care pot fi gestionate doar printr-un regim alimentar echilibrat. ”Se pare că e o tulburare a axei creier-intestin, un fel de sensibilitate viscerală. Când un om este mai emotiv, el este predispus și la o sensibilitate viscerală…Răspunsul este un răspuns mai sensibil la variațiile hormonale, dar și la alți stimuli….De aceea la unele persoane simptomele colonului iritabil se agravează în perioade cu somn insuficient, perioade mai stresante, lipsa hidratării. Este posibil ca sindromul de colon iritabil să aibă și o componentă genetică, dar acestei predispoziții i se adaugă factori care îl declanșează, așa cum e stresul.” a explicat la Secretele Nutriției, dr. Laura Ene.

Microbiota intestinală este o cheie importantă în ameliorarea simptomatologiei sindromului de colon iritabil. Cu o schemă de probiotice adecvate pacientului, ajustate de medicul specialist, se pot atenua simptomele colonului iritabil. ”Poate să existe o perturbare a florei microbiene. Este foarte important să avem o floră microbiană bună, un microbiom hrănit așa cum trebuie.” a subliniat specialistul Medika TV în nutriție. Microbiota intestinală are un rol endocrin și, uneori, când se dezechilibrează, poate genera inflamații ale colonului. Antiinflamatoarele și antibioticele în exces pot să dezechilibreze microbiota intestinală și să declanșeze un sindrom de colon iritabil.

În plus, acizii biliari pot fi implicați în gestionarea acestei afecțiuni. Altfel spus, o problemă biliară poate declanșa sindromul de colon iritabil. ”Neutralizarea acizilor biliari sau modificarea absorbției acestora pot fi, de asemenea, de mare folos în terapia sindromului de colon iritabil.” a adăugat dr. Laura Ene.

Care sunt cele două abordări în ceea ce privește dieta în sindromul colonului iritabil, urmăriți în ultima ediție a emisiunii Secretele Nutriției.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes