Fumatul, tot mai popular în rândul tinerilor. Medic în cadrul INSP: „Jumătate dintre adolescenții de astăzi au fumat cel puțin o dată o țigară”

Institutul Național de Sănătate Publică a inițiat un studiu amplu privind calitatea vieții tinerilor. Printre elementele analizate s-au identificat și aspecte ce țin de viciile societății. Cel mai popular rămâne fumatul, viciu care, din păcate, este tot mai răspândit în rândul adolescenților. 

Prezentă în studioul Medika TV, dr. Eugenia Bratu, medic primar promovarea sănătății în cadrul INSP, a explicat ce urmărește acest studiu să evidențieze. „Avem mai multe studii pe care le derulăm, unul dintre ele se referă la stilul de viață în rândul tinerilor. Este o metodologie a studiului la nivel internațional, dar tocmai pentru comparabilitate, ca să putem compara datele cu alte țări, am utilizat-o și noi. Acest studiu arată un consum îngrijorător al tinerilor de țigări. Ultimele date ale studiului arată că jumătate dintre tinerii de liceu au fumat în viața lor, măcar o dată, o țigară” a explicat dr. Eugenia Bratu. 

Implicațiile pentru sănătate pe care le are fumatul, mai ales la vârste atât de mici sunt destul grave. „Însemnă riscuri foarte mari pentru sănătate. Fumătorii au un risc de 20 de ori mai mare de a face cancer pulmonar, în comparație cu nefumătorii. Înseamnă boală pulmonară obstructiv cronică (BPOC), înseamnă astm. Sunt multe afecțiuni pulmonare legate de fumat, cu atât mai mult la tineri, ai căror plămâni sunt în dezvoltare. Dincolo de probleme plămânilor vin și problemele de adicție” a mai spus dr. Eugenia Bratu. 

În aceste zile, INSP a derulat și o serie de campanii publice, cu ocazia Zilei Naționale de Luptă împotriva Fumatului, prin care a încercat să-i facă pe tineri tot mai conștienți cu privire la riscurile pe caee fumatul le are pentru sănătate. 

Categorii: Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea