FUMATUL, RISC MAJOR ÎN CANCERUL DE VEZICĂ URINARĂ. Cum se tratează unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer

Cancerul vezicii urinare a devenit, în ultimii ani, tot mai des întâlnit, acesta fiind unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer.

Invitați la Medika TV la emisiunea Telemedika, doi reputați specialiști urologi au vorbit despre cauze, diagnostic și tratament. Dr. Gheorghe Niță și dr. Mircea Onaca, ambii medici primari urologi cu sute de operații și vieți salvate, spun că șansele de supraviețuire cresc cu cât cancerul este descoperit mai devreme, iar diagnosticul e pus în stadiile incipiente ale bolii. Din păcate, cancerul vezicii urinare e un inamic tăcut, pentru că nu doare, iar simptomele apar relativ târziu.

Primul semnal de alarmă apare de obicei atunci când urinarea e cu sânge. De multe ori, însă, pentru că sângerarea apare pentru ca apoi să dispară, acest simptom e ignorat, mai ales că poate să apară și în alte afecțiuni, mai puțin grave.

Apariția acestui simptom trebuie să trimită pe oricine la medic mai ales dacă este fumător și dacă are vârsta peste 50 de ani ori a avut cazuri de cancer în familie. Acest cancer apare, de regulă, la persoane de vârste mai înaintate, iar 4 din 5 pacienți sunt bărbați. Cancerul de vezică e întâlnit mai rar la tineri, dar în cazul acestora forma bolii este mai agresivă.

Principalul factor de risc pentru cancerul vezicii urinare este fumatul. Potrivit specialiștilor, fumatul e factorul cauzator în nu mai puțin de 50% din cazuri. Există însă și alte cauze care pot duce la declanșarea cancerului vezicii urinare, cum ar fi lucratul în medii toxice, consumul de apă puțină ori consumul unei ape care nu e de calitate. Un factor de risc îl poate reprezenta chiar și consumul de apă îmbuteliată în recipiente de plastic, mai ales dacă apa e ținută în recipientele respective o perioadă lungă de timp ori în căldură.

Tratamentul cancerul vizicii urinare depinde de cât de avansată e boala, dar în toate cazuri e nevoie de intervenție chirurgicală.

Operația clasică, intervenția laparoscopică și robotica chirurgicală sunt cele trei tipuri de intervenție în cazul cancerului vezicii urinare. Unul dintre cei doi invitați, dr. Mircea Onaca, este un adevărat pionier în ceea ce privește operațiile. După ce a profesat timp de mai mulți ani în Olanda, a revenit în România, unde a adus o nouă tehnică, astfel că intervențiile clasice sunt tot mai rare.

“În cazurile incipiente folosim intervențiile endoscopice. Oricum noi nu mai facem acele tăieturi. Mă bucur că putem colabora cu dl. doctor, care a reușit introducerea și la noi în țară a ceea ce pentru Olanda reprezintă standard pentru tumorile invazive. În cazul acestora, de cele mai multe ori și la noi se intervine prin operație clasică, care presupune o anumită spitalizare, o anumită mortalitate, anumite complicații. Datorită experienței domniei sale am reușit să introducem într-un centru specializat aceste procedee minim invazive, care nu implică incizii”, a explicat dr. Gheorghe Niță.

Dr. Mircea Onaca a explicat în ce constau aceste intervenții minim-invazive prin chirurgia robotică:

“Chirurgia robotică nu înseamnă că pacientul e operat de un robot. El e operat de un operator care se folosește de un robot, un sistem computerizat care conferă niște avantaje suplimentare prin cele patru brațe, ai o imagine tridimensională care poate fi mărită până la de 10 ori, folosești instrumente și 3 brațe de lucru cu instrumente foarte mici și fine, cu 7 grade de libertate, care îți permit să ajungi în spații foarte mici, limitate, în care să faci niște mișcări suplimentare pe care mâna umană cu instrumentele clasice nu ar fi în stare să le facă. Toate acestea se traduc printr-o intervenție minim invazivă, ceea ce e în avantajul pacientului, care se recuperează mai repede, iar rata complicațiilor scade. Impactul asupra organismului e mult mai mic, durata de internare e mai mică, rata de transfuzii la fel, iar efectul oncologic e cel puțin la fel de bun ca în operația clasică”, a spus dr. Onaca.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes