Piețele din România sunt invadate de fructe și legume din import. Medicii recomandă consumul lor pentru a ne menține organismul sănătos, însă aceste produse pierd, cu trecerea timpului, după cules, din proprietățile lor benefice corpului.
Odată culese, fructele și legumele intră, într-un fel sau altul, într-o stare de „moarte clinică”. Pentru a supraviețui, ele consumă ultimele resurse pe care le au la dispoziție. Este vorba despre fitonutrienți, substanțe esențiale în sinteza proteinelor și vitaminelor care sunt benefice organismului uman. În lipsa acestor fitonutrienți, practic efectele benefice ale fructelor și legumelor asupra noastră, dispar.
„De ce să nu mâncăm alimente care au stat săptămâni bune pe vapor? Un aliment odată cules, scos din pământ, practic omorât, din clipa în care a fost cules, el începe să consume, pentru a mai supraviețui, așa numiții fitonutrienți. Nu sunt vitamine, nu sunt minerale. Este o altă grupă de substanțe conținute de vegetale. Ele sunt foarte importante și s-a demonstrat că până și vitaminele din aceste fructe și legume pentru a fi absorbite și utilizate au nevoie să vină la pachet cu acești fitonutrienți. Fitonutrienții sunt cei care dau gust, culoare și miros fructelor și legumelor. Mâncăm niște alimente care nu mai au ceea ce ar trebui să aibă.” a explicat dr. Elena Păcuraru, medic primar medicină internă, la Medika TV.
Pentru a avea parte de o alimentație sănătoasă, medicii ne recomandă consumul de legume și fructe proaspete, dar și de preparate prea puțin procesate. „Tot ce înseamnă produse de patiserie nu sunt bune. La fel noi distrugem singuri alimentele prin modul în care le preparăm în tigaie sau în oală. Există mâncare din abundență și cu o calitate îndoielnică. Și dând bani pe lucruri scumpe, tot aditivate sunt, tot calorii necontrolate sunt acolo. Înghițim multe chimicale odată cu alimentele procesate.” a mai spus dr. Elena Păcuraru, în direct la Medika TV.