Sănătatea în România Știri

FIERBERE LA ATI. Scenariul reducerilor salariale contracarat cu cel al demisiilor în bloc: ”Ne organizăm ca societate liberală și oferim servicii de specialitate spitalelor!”

O declarație a ministrului Muncii, Raluca Turcan, a pus pe jar lumea medicală din România, în plină evoluție nefavorabilă a pandemiei. Turcan a anunțat că specialiștii din domeniul muncii lucrează la modificări ale legii salarizării unitare în sistemul bugetar, modificări care ar urma să împiedice acordarea unor sporuri care, potrivit ministrului Muncii, ajung la 80 % din salariu. ”Noi propunem ca salariul de bază la care să se raporteze calculul salariilor să fie 2.300 de lei, nivelul salariul minim brut pe economie. Dacă sunt sporuri care sunt necesar a fi acordate, ele să nu depășească 20% din nivelul salariului de baza. Sistemul sporurilor să fie revizuit radical, unele sporuri să fie acordate în sume fixă pentru că presupun expunerea la condiții de muncă identice și altele eliminate și în domeniile respective să se prefere o reașezare pe grilă de salarizare a salariilor în plată”,a explicat Raluca Turcan la Digi24.

Anunțul a creat deja tensiune în lumea medicală. O replică dură a venit, sâmbătă, din partea vicepreședintelui Societății Române de ATI, prof. dr. Dorel Săndesc. ”E incalificabil ca, în cea mai mare criză sanitară din istoria modernă, clasa politică să îşi permită să atenteze la veniturile personalului medical! Dacă această tendinţă se confirmă, reacţia comunităţii ATI va fi una pregătită de mult: demisia în bloc şi organizarea noastră ca şi grup/societate liberală care să ofere servicii de specialitate spitalelor. Am lucrat la această soluţie “Exit” înainte de creşterea salariilor, am consultat jurişti şi chiar Consiliul Concurenţei, propunerea a fost primită cu entuziasm de colegi la Congresul nostru şi apoi le-am “fluturat-o” autorităţilor pe sub nas – şi sigur şi această perspectivă îngrijorătoare pentru ei a contribuit la decizia majorărilor salariale…”, a afirmat prof.dr. Dorel Săndesc, într-o declarație pentru News.ro.

Anunțul vicepreședintelui SRATI s-a rostogolit în mediul virtual unde anunțul a reușit să crească tensiunea deja existentă, iar reacțiile sunt de susținere a unei poziții dure.

La câteva ore a venit și reacția ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu: „Am fost astăzi în vizită la un centru de vaccinare și la un spital. Am fost surprins să aflu de zvonurile împrăștiate de diverse persoane iresponsabile că guvernul ar avea în plan reducerea veniturilor medicilor în general, a personalului ATI sau a celor care duc în momentul ăsta greul pandemiei. Nu a fost nicio discuție în guvern sau în coaliție despre așa ceva, iar poziția Ministerului Sănătății vă asigur că este clară: nici gând”, a scris sâmbătă pe Facebook ministrul Vlad Voiculescu.