Ficatul gras este o afecțiune des întâlnită în practica medicală, dar prea puțin diagnosticată. De cele mai multe ori, pacienții află pur și simplu din întâmplare că suferă de această boală.
„Este posibil să fie multe cazuri nediagnosticate, pentru că noi de multe ori punem diagnosticul în cazul unor ecografii care se efectuează cu alt motiv sau ca prevenție. O mai putem depista atunci când găsim probe de ficat modificate. În situația în care pacientul nu se investighează putem să pierdem aceste cazuri” a explicat dr. Elena Ciupercă, medic primar gastroenterolog, la Medika TV.
Există numeroși factori care favorizează apariția acestei boli, de la stilul de viață și până la afecțiunile cronice precum diabetul sau obezitatea. „Ne referim la ficatul gras atunci când apare acest fenomen atunci când apar factorii de risc metabolici, precum valori modificate ale grăsimilor în sânge, diabet sau obezitatea. Steatoza hepatică poate să aibă și alte cauze precum consumul de alcool, infecția virală cu virusul hepatic C” mai spune dr. Elena Ciupercă.