“FICATUL GRAS”, BOALA UNUI STIL DE VIAȚĂ NESĂNĂTOS. Simptome, manifestări, tratament

Steatoza hepatică, sau ficatul gras, cum i se mai spune, e o afecțiune din ce în ce mai întâlnită, boala afectând toate categoriile de vârstă, inclusiv copiii. Aceasta reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi – trigliceride – în celula hepatică, iar netratată, boala duce în timp la complicații.

Există trei tipuri de ficat gras: cel nonalcoolic, cel alcoolic, care are drept cauză principală consumul excesiv de alcool, și cel care apare în cazul femeilor gravide, care este foarte rar.

Cel mai frecvent întâlnit este ficatul gras nonalcoolic, care apare cel mai des pe fondul unui stil de viață nesănătos.

Dr. Roxana Mirică, medic primar gastroenterolog, a vorbit, la Medika TV, despre această afecțiune. Specialistul spune că un regim de viață sănătos reprezintă primul pas către vindecare.

“În principiu, principala cauză o constituie stilul de viață. Și tot cam acesta ar fi și tratamentul: un stil de viață sănătos. Pacienții ar trebui să evite anumite alimente: fast food, dulciuri, băuturi carbogazoase, prăjeli, produse procesate, de patiserie. Și înlocuite cu o dietă bogată în legume , fructe, lactate, brânzeturi degresate, pește, cereale integrale. Scăderea ponderală în cazul celor cu obezitate și corectarea valorilor colesterolului, trigliceridelor. Există însă și factori genetici, o predispoziție din familie”,  a spus dr. Roxana Mirică.

Tocmai consumul unor produse “interzise” face ca ficatul gras să nu țină cont de vârstă.

Nu prea contează vârsta de apariție, incidența e destul de mare și în rândul tinerilor și chiar adolescenților”,  a mai spus medicul gastroenterolog.

În cele mai multe cazuri, steatoza hepatică apare pe fondul unor afecțiuni preexistente, ca diabetul, obezitatea sau hipertensiunea arterială.

Netratat, ficatul gras poate fi punctul de plecare pentru apariția altor boli și complicații, de la inflamații până la ciroză și chiar cancer hepatic. Tocmai de aceea, semnele ficatului gras trebuie recunoscute din timp, astfel încât și tratamentul să înceapă cât mai devreme.

Printre simptome se numără senzația acută de oboseală, lipsa de energie, dureri în zona abdomenului;durerile și inflamarea zonei din partea dreaptă a abdomenului, apetitul scăzut, scăderea în greutate fără nici o explicație, și chiar greața. Totuși, cele mai multe cazuri sunt descoperite în urma unor analize de rutină, pentru că oamenii nu dau importanță, de obicei, acestor simptome

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes