Fibromul uterin nu e cancer ! De ce apare?

Fibromul uterin este o afecțiune diagnosticată de medici tot mai des. Boala este ereditară, spun specialiștii, dar poate fi influențată și de stilul de viață nesănătos al pacientelor.

„Sunt niște tumori ale uterului și într-adevăr când apare cuvântul tumoră frica este prezentă și ne gândim la un cancer. Fibroamele nu sunt cancer, nu se transformă în cancer. Sunt noduli formați din țestul muscular uterin, ce cresc sub stimulul hormonilor feminini. Ei au o determinare genetică, adică sunt moșteniți de la mamă, de la bunică, de la rude de sânge” susține dr. Rareș Nechifor, medic primar radiologie și imagistică medicală.

Având o sursă genetică, formarea fibroamelor uterine este determinată de un dezechilibru hormonal din cauza căruia aceste formațiuni încep să crească în dimensiune.

„Sunt celule musculare uterine ce au mai mulți receptori pentru hormoni feminini. În cursul vieții, în funcție de echilibrul hormonal, atunci când există un exces de estrogen față de progesteron, fibroamele se activează și încep să crească. Deși ele sunt în peretele uterin încă de la naștere, ca niște semințe mici, creșterea lor se produce odată cu intrarea la pubertate. Atunci când au loc primele schimbări hormonale majorare în organism” explică dr. Rareș Nechifor.

Totodată, stilul de viață nesănătos poate influența dezechilibrele hormonale care au ca efect creșterea în volum a fibroamelor uterine.

„Stresul oboseala, alimentația incorectă, peștele, ambalajele din plastic, chimicalele din cosmetice, parfumuri, creme, toate aceste substanțe ajunse în corp stimulează creșterea fibroamelor” mai spune dr. Rareș Nechifor.

Categorii: Medici de familie
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea
+