Femeile cu ciclu menstrual neregulat prezintă un risc crescut de boli cardiovasculare

Femeile care au un ciclu menstrual neregulat sau cu o durată neregulată se pot confrunta cu un risc mai mare de boli cardiovasculare, sugerează un nou studiu.

Ciclurile menstruale mai scurte decât cele normale – sub de 21 de zile – și ciclurile mai lungi decât cele normale – la peste 35 de zile – au fost asociate cu un risc mai mare de boli cardiovasculare și fibrilație atrială (bătăi neregulate ale inimii), potrivit unui studiu, publicat miercuri în Journal of the American Heart Association. Un ciclu menstrual a fost măsurat ca număr de zile între fiecare menstruație.

Mai exact, „un ciclu menstrual lung a fost asociat cu riscuri crescute de fibrilație atrială, dar nu și de infarct miocardic, insuficiență cardiacă și AVC”, au scris cercetătorii, iar ciclurile mai scurte au fost asociate cu un risc mai mare de boală coronariană și infarct miocardic. În schimb, unele întrebări rămân.

În timp ce „femeile cu disfuncții ale ciclului menstrual pot avea consecințe negative asupra sănătății cardiovasculare”, natura exactă a acestei relații și ceea ce o determină rămâne necunoscută, a declarat autorul principal al studiului, dr. Huijie Zhang, medic șef și profesor la spitalul Nanfang al universității de medicină din China.

Cu toate acestea, concluziile studiului indică faptul că „este timpul” să se crească gradul de conștientizare în legătură cu importanța monitorizării caracteristicilor ciclului menstrual pe parcursul vieții reproductive a unei persoane, conform declarațiilor medicului.

În general, un procent de 14 până la 25 dintre femei au cicluri menstruale neregulate la nivel mondial, potrivit Institutului Național de Sănătate (NIH) din Statele Unite.
O echipă de cercetători chinezi a analizat datele de sănătate a 58.056 de femei din Marea Britanie.

Femeile, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, au raportat în chestionare durata și regularitatea ciclului lor menstrual de-a lungul timpului și alte informații medicale pe parcursul a aproximativ 12 ani. Dintre femei, 39.582 au declarat că au avut un ciclu menstrual regulat, iar 18.474 au raportat fie un ciclu neregulat, fie lipsa menstruației.
Cercetătorii au constatat că 2,5% dintre femeile cu un ciclu menstrual regulat au dezvoltat boli cardiovasculare, comparativ cu 3,4% dintre cele cu ciclu neregulat.

Ciclul menstrual neregulat a fost asociate cu riscuri crescute de boli cardiovasculare, în ciuda altor factori de risc, cum ar fi „vârsta, rasa și etnia, Indicele de Masă Corporală (IMC), statutul de fumător, consumul de alcool, activitatea fizică, istoricul utilizării contraceptivelor orale”, au scris cercetătorii.

Datele au arătat că doar 0,56% dintre femeile cu un ciclu regulat au dezvoltat fibrilație atrială, comparativ cu 0,92% dintre cele cu cicluri neregulate.Â

Crcetătorii au constatat, de asemenea, că aproximativ 1,3% dintre cele cu un ciclu menstrual regulat au dezvoltat boli coronariene, comparativ cu 1,7% dintre cele cu ciclu neregulat.

Aproximativ 0,29% s-au confruntat cu un infarct, comparativ cu 0,45% dintre cele cu ciclu neregulat.

„Un alt semn vital”
Constatările nu au fost o surpriză pentru dr. Stephanie Faubion, director al Centrului pentru sănătatea femeii de la Clinica Mayo Clinic și director medical al Societății Nord-Americane de Menopauză.

„Se acumulează dovezi că ciclul menstrual neregulat nu este sănătos și, de fapt, ar putea fi considerat un alt semn vital pentru femei – iar menstruațiile neregulate ar trebui să le determine să se gândească la riscul cardiovascular”, a declarat dr. Faubion, care nu a fost implicată în acest studiu.

Ghidul emis în 2015 de Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor spune că medicii ar trebui să trateze ciclul menstrual la adolescente ca pe un semn vital suplimentar. La fel ca temperatura și pulsul, acesta ar trebui să fie folosit pentru a evalua starea generală de sănătate, iar medicii ar trebui să încerce să identifice modelele menstruale anormale în adolescență.

Dr. Faubion a menționat că studiile au descoperit o asociere între ciclul menstrual neregulat și markerii de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi rezistența la insulină, colesterolul ridicat, tensiunea arterială ridicată și inflamația cronică. Cu toate acestea, ceea ce se află în spatele acestor asocieri rămâne neclar.

„Nu cunoaștem mecanismul exact din spatele acestuia”, a spus dr. Faubion, dar ciclul menstrual ar trebui totuși să fie considerat un „marker” al sănătății generale. „Și dacă nu aveți menstruație în mod regulat, medicul dumneavoastră ar trebui să investigheze de ce”, a menționat ea.

„O parte din acest lucru este educarea profesioniștilor din domeniul sănătății că ciclul menstrual este un alt semn vital pentru femei”, a mai spus ea.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine această asociere între sănătatea cardiovasculară și durata și regularitatea ciclului menstrual, a declarat cardiologul dr. Nieca Goldberg, director medical la Atria New York City și profesor asociat a facultatea de medicină NYU Grossman, care, la fel, nu a fost implicat în noul studiu.

Ea a declarat miercuri, pentru CNN, că unele studii au găsit o asociere între ciclul menstrual mai scurt și rezistența la insulină și anomaliile lipidice – dar motivele sunt evazive.
„Menstruația scurtă este asociată cu niveluri mai scăzute de estrogen care afectează nivelul lipidelor și rezistența la insulină. Riscul de fibrilație atrială poate fi legat de schimbările hormonale și de influența lor asupra electrocardiogramelor”, a precizat dr. Goldberg.

Potrivit specialistului, cercetarea continuă în domeniul ciclului menstrual și al riscului cardiovascular este importantă pentru femei și dovedește că pot exista și alți factori de risc pentru bolile cardiovasculare la femei.

Sursa

Categorii: Breaking Medika
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea