Sănătatea în România Știri

Femeile care vor să facă fertilizare in vitro vor fi sprijinite de stat. Ministrul Gabriela Firea anunță condițiile

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse a lansat în dezbatere publică proiectul privind sprijinirea financiară de către stat a femeilor care vor să facă fertilizare in vitro. Un proiect similar este implementat de Primăria Capitalei, având, până acum, peste 600 de beneficiare. Dacă, în acest caz, programul s-a adresat bucureștencelor cu vârsta între 20 și 40 de ani, programul național ar putea fi extins până la pragul de 45 de ani.

„Suma decontată este 4.500 de euro, echivalentul în lei, şi se pot înscrie în program cupluri căsătorite sau nu, dar şi femeile singure…Voi propune, de asemenea, acordarea mai multor zile libere pentru femeile care realizează aceasta procedură, pentru că specialiştii vorbesc de circa 7-10 zile de repaus. Ministrul Sănătăţii, Alexandrul Rafila, încurajează total acest proiect şi sper ca în două luni să putem aplica proiectul la nivel naţional”, a declarat Gabriela Firea, în cadrul unei conferințe de presă.

Ministerul Familiei lucrează alături de Ministerul Sănătăţii la  implementarea altor două proiecte care presupun decontarea unor teste genetice pentru depistarea cancerului de sân. Proiectele prevăd sprijin financiar de la 2 500 de lei la 3.500 de euro pentru decontarea unor teste genetice care indică riscul de dezvoltare a cancerului mamar.

”Proiectul TESTARE GENETICĂ PENTRU CANCERUL DE SÂN presupune decontarea testelor genetice specifice pentru persoanele diagnosticate cu cancer mamar în stadii incipiente, iar sprijinul propus se ridică la aproape 3.500 de euro. Proiectul TESTARE BRCA presupune evaluarea riscului de apariție a cancerului la sân și recomandarea unor strategii de prevenție personalizată prin decontarea unor teste genetice, în valoare de aproximativ 2.500 de lei.” se arată pe pagina de Facebook a ministrului Familiei.

Nu în ultimul rând, printr-un proiect inițiat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse ar urma să fie reglementată și donarea de spermă. ”Se va legaliza şi în ţara noastră transplantul de material genetic, acum multe cupluri fiind nevoite să meargă în străinătate.” a declarat Gabriela Firea.