EXTERNE Știri Studii/Cercetări

STUDIU! Reacția adversă a anticoncepționalelor, la femei, care afectează și bărbații

Un nou studiu a descoperit că pastilele anticoncepționale afectează „iubirea”. Mai exact, hormonii iubirii, ceea ce ar putea explica modificările stării de spirit pe care le au unele femei.

Considerate medicamente esențiale de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), anticoncepționale (sau contraceptivele orale) le oferă femeilor posibilitatea de a-și controla sănătatea sexuală și reproductivă, acestea jucând un rol important în emanciparea femeilor. Aproximativ 55 de milioane de femei din SUA folosesc contracepția orală, dar o fac asumat, știind că există o serie de efecte secundare asociate, inclusiv dispoziții modificate. Uneori, aceste efecte sunt destul de severe pentru ca unele femei să înceteze utilizarea pilulei complet.

Un nou studiu, publicat în revista Nature, a arătat o cauză potențială a acestor schimbări emoționale și are în vedere impactul pilulelor asupra nivelurilor așa-numitului hormon amoros – oxitocina.

Potrivit profesorului asociat Michael Winterdahl de la Universitatea Aarhus, Danemarca, autor al studiului, au fost obținute primele dovezi privind modificările nivelurilor de oxitocină ca răspuns administrarea de pilule contraceptive, oferind un mecanism prin care unele femei experimentează starea de spirit modificată.

Analizând probe de sânge de 185 de femei tinere (vârsta medie de 21,2 ani) din SUA, cercetătorii au stabilit că cele care iau tratamente anticoncepționale au un nivel semnificativ mai mare al hormonului decât cele care nu iau pilule contraceptive. Deși anterior s-a arătat că oxitocina reduce anxietatea, o prezență susținută a hormonului ar putea avea efecte negative asupra vieții emoționale a unei femei.

„Un nivel ridicat constant de oxitocină poate însemna că nu este secretat în același mod dinamic ca în condiții normale”, a explicat Winterdahl. „Tocmai aceste dinamici sunt importante pentru viața noastră emoțională. Acest lucru poate explica de ce sentimente precum apropierea, atașamentul și dragostea par a fi modificate la unele femei care folosesc pilule pentru controlul nașterii. “

Un mod de a te gândi acest lucru, a declarat Winterdahl pentru IFLScience într-un e-mail, că inițial „dacă aveți oxitocină din belșug… nu veți simți„ zumzetul ”din eliberarea unei cantități mici de oxitocină. Acest lucru poate duce la stabilizarea stării de spirit și la o scădere a interesului și a plăcerii cunoscute ca “pierderea capului”. Pentru cei care se confruntă cu schimbări ale dispoziției sălbatice, acest lucru poate fi un lucru bun, dar „în timp, lipsit de feedback social pozitiv poate contribui la dezvoltarea depresiei”, a adăugat Winterdahl.

Interesant este că, în însoțirea măsurilor psihometrice la cercetările lui Winterdahl, femeile care luau pastile anticoncepționale au avut o percepție mai mare a satisfacției în viața de zi cu zi decât cele care nu luau. Acest lucru ar putea fi rezultatul unei interacțiuni complexe între starea relației, activitatea sexuală, precum și utilizarea pilulei. Într-adevăr, femeile care au luat contraceptive orale în alte studii au avut un risc relativ crescut de depresie comparativ cu non-utilizatorii.

În timp ce cercetările viitoare vor trebui să analizeze variația nivelului de oxitocină între diferitele tipuri de pilule pentru controlul nașterii, dar și în utilizarea pe termen mai lung, aceste cunoștințe noi pot ajuta la explicarea motivului pentru care unele femei experimentează modificări ale dispoziției atunci când iau contraceptive orale.