Zeci de clădiri din țară au fost scăldate, aseară, în lumină portocalie, pentru a marca Ziua Mondială a Siguranței Pacientului.
De la începutul pandemiei, aproape 4000 de cadre medicale din România au fost infectate cu noul coronavirus. Practic 1 din 17 pacienți care s-au îmbolnăvit în această perioadă este din rândul personalului sanitar.
În semn de recunoștință pentru ei, dar și pentru medicii, asistentele și infirmierele care luptă împotriva temutului SARS-CoV 2, una dintre fațadele Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Timișoara a fost iluminată aseară în portocaliu, culoare desemnată de Organizația Mondială a Sănătății pentru a marca Ziua Mondială a Siguranței Pacientului.
“Siguranța pacientului a fost tot timpul centrul politicii noastre sanitare. În acestă pandemie am modificat structura spitalului de mai multe ori pentru a deservi cât mai bine pacienții. Am fost, suntem și vom fi lângă ei pentru a-i face bine. Și pot să aibă toată încrederea în tot personalul și în toată familia Spitalului Victor Babeș”, a declarat dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara.
“Este o zi importantă și noi îi acordăm o atenție deosebită pentru că siguranța pacientului este obiectivul numărul unu în spitalul nostru. Este obiectivul cu care am pornit să modernizăm și să dezvoltăm acest spital. Ce înseamnă siguranța pacientului? Înseamnă că, atunci când vine la spital, să nu plece mai bolnav decât a venit. Înseamnă să nu dobândească o infecție. De aceea, am creat circuite noi, care sunt funcționale. Și dovada eficienței noastre a fost că nu am avut infecții în această perioadă. Înseamnă însă și siguranța personalului nostru, să nu fim noi cei care transmitem această infecție. În bolile infecto-contagioase acest risc este mare. Siguranța pacientului înseamnă ca starea lui fizică, dar și psihică să fie menținute în parametrii optimi, motiv pentru care am căutat să îmbunătățim și condițiile hoteliere”, a spus cunoscutul medic Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase 2 din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara.
Printre clădirile care au devenit portocalii pentru o seară s-a numărat și Ministerul Afacerilor Interne.
“În semn de respect față de munca depusă de personalul medical, am iluminat astă-seară în portocaliu fațada Palatului Ministerului Afacerilor Interne.
Ne alăturăm astfel, inițiativei Organizației Mondiale a Sănătății care, astăzi, de Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, a dorit să aducă un omagiu celor care se luptă să ofere viață.
Sloganul ales anul acesta este “Siguranța lucrătorilor din sănătate: o prioritate pentru siguranța pacientului”.
Chiar dacă reprezintă doar un simbol, culoarea aleasă de Organizația Mondială a Sănătății reprezintă pentru noi speranța că împreună vom reuși să trecem cu bine peste această perioadă.
Suntem solidari cu toți cei care sunt în momente de cumpănă, le urăm multă sănătate și dedicăm toate gândurile noastre bune atât pacienților, cât și personalului medical care, de luni de zile, este în prima linie luptând cu un dușman necunoscut!”, au transmis reprezentanții MAI într-un comunicat.