Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) cere premierului Victor Ponta finanţarea, cel puţin la limita de avarie, a sistemului public de sănătate din Romania.
”Cerem public Premierului României, Victor Ponta, să intervină şi să oprească genocidul din sănătate, prin finanţarea, cel puţin la limita de avarie, a sistemului public de sănătate din România. (…) De la începutul anului transmitem numeroase semnale de alarmă. Toate au rămas fără ecou. (…) Dispariţia din farmacii a multor medicamente ieftine va avea consecinţe dezastruoase pentru categoriile sociale cele mai sensibile: bătrânii şi copiii”, subliniază FABC într-un comunicat remis duminică AGERPRES.
Membrii FABC, şi ai altor asociaţii din ţară, reprezentând pacienţi cu cancer, copii şi adulţi, atrag atenţia că programul de oncologie este în continuare subfinanţat, pacienţii oncologici fiind ”condamnaţi la moarte cu cinism”.
Potrivit documentului, FABC a susţinut, pe parcursul lucrărilor Conferinţei Naţionale a Federaţiei care s-a desfăşurat la sfârşitul acestei săptămâni la Poiana Braşov, că bugetul alocat acestei patologii este foarte mic faţă de nevoile reale, iar medicii sunt puşi în faţa unor situaţii imposibile de a-şi ţine în viaţă pacienţii, în condiţiile în care medicamentele necesare schemelor de tratament au dispărut de pe piaţa românească.
”Accesul la tratament a devenit din ce în ce mai dificil din cauza eternei ‘lipse a fondurilor’. În timp ce în alte state europene durata medie de viaţă a populaţiei creşte, în România este mai mică cu 5 ani faţă de media europeană şi tot mai mulţi oameni mor din lipsă de medicamente sau pentru că nu îşi permit să cumpere tratamentele recomandate de medici. Trăim o adevărată tragedie. Accesul limitat la medicamente nu face decât să îngreuneze şi mai mult situaţia bolnavilor oncologici din România şi în cele din urmă îi face să renunţe la tratament, deci renunţă la viaţă”, se arată în comunicat.
Membrii FABC afirmă că nu s-a luat nici ”cea mai mică măsură de protejare” a pacienţilor cu cancer, ”prin accesul, firesc şi legal, la tratament, la investigaţii, la monitorizare, la evaluare periodică, la asigurarea continuităţii tratamentului” ci ”au fost trimişi direct în faţa ‘plutonului de execuţie’, cum se poate numi deja sistemul de sănătate publică din România”.
”Autorităţile s-au arătat insensibile în faţa disperării românilor care se văd lipsiţi de un drept fundamendal: dreptul la viaţă. În aceste condiţii nu putem decât să ne aşteptăm la consecinţe extrem de grave din punct de vedere social”, afirmă membrii FABC în comunicat.
Ei susţin că deşi ministrul Sănătăţii ”cunoaşte îndeaproape problemele sistemului”, nimeni nu face nimic şi deşi ”se vorbeşte despre creşterea accesului populaţiei la tratamente medicale, toate guvernele de până acum au rămas la stadiul de intenţie, fără să adopte nicio măsură concretă de sprijin pentru populaţie”.
Reprezentanţii FABC spun că vor apela şi la instituţiile europene pentru a interveni ”imediat şi radical în politica dezastruoasă a sistemului sanitar din România”.
”Am decis că nu ne vom opri din proteste şi acţiuni radicale, decât atunci când situaţia noastră va intra pe un făgaş de normalitate şi vom fi prezenţi, cu votul nostru, acolo şi atunci când se decide pentru noi, dar şi la urne unde cu siguranţă vom sancţiona drastic clasa politică”, a declarat Cezar Irimia, presedintele FABC, potrivit sursei citate.
FABC are în componenţă 14 Asociaţii regionale şi naţionale, având membri peste 35.000 de pacienţi şi aparţinători, şi reprezintă interesele tuturor pacienţilor cu cancer din România.