Sănătatea în România Știri

Farmaciile comunitare au dat startul vaccinării antigripale

Vaccinarea antigripală a început și în farmaciile comunitare, anunță, printr-un comunicat de presă, Colegiul Farmaciștilor din România. Mai multe farmacii, din 15 județe din țară, au fost integrate într-un proiect pilot privind vaccinarea, inițiat de Ministerul Sănătății.

Necesitatea implementării acestui program pilot este justificată, în condiţiile în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere, iar sezonul gripal 2022-2023 este mai sever comparativ cu ultimele două sezoane, motiv pentru care a şi fost instituită starea de alertă epidemiologică din cauza gripei„, se arată într-un comunicat al Colegiului Farmaciştilor din România.

Administrarea serului se face de către farmaciștii care au absolvit cursuri speciale, postuniversitare, organizate în cadrul Universtităților de Medicină din țara noastră. Cursurile s-au desfășurat în perioada noiembrie – decembrie 2022.

Persoanele care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere în farmaciile comunitare trebuie să consulte lista farmaciilor autorizate, iar apoi să se programeze telefonic. Totodată, pacienții au nevoie de o recomandare medicală privind vaccinarea fie din partea medicului de familie, fie din partea unui medic specialist.