Sănătatea în România Sfatul specialistului Știri

Fără mască la exterior din 15 mai. Specialist: “Relaxarea va duce la scăderea ritmului de vaccinare și va induce ideea falsă că lucrurile au revenit la normal!”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că mult așteptatele relaxări vin mai devreme. Din 15 mai va fi eliminată obligativitatea purtării măştii de protecţie în exterior, cu excepția pieţelor, târgurilor, oboarelor şi staţiilor de transport în comun.

„Din 15 mai se elimină portul măştii în exterior cu câteva excepţii – pieţe, târguri şi staţiile de autobuz. În aer liber se renunţă la mască. Activităţile sportive – posibile cu 25% din locuri ocupate. În interior vom avea de asemenea relaxări care încep majoritatea din 1 iunie”, a spus Klaus Iohannis.

Decizia vine după ce șeful statului a avut o şedinţă de lucru cu premierul Florin Cîţu, mai mulţi membri ai Guvernului şi cu directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

Decizia nu este pe placul specialiștilor. Într-o postare făcută pe Facebook, profesorul universitar Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, spune că decizia eliminării obligativității purtării măștii în exterior e incorectă pentru țara noastră, întrucât va determina o scădere a ritmului vaccinării și va induce populației impresia că nu mai există nici un risc epidemiologic.

“Corect = renunțarea la măști pentru cei vaccinați (CDC în SUA)

Incorect = renunțarea la măști în exterior pentru toată lumea (România)

Dacă le dai studenților un test și le dai 10 tuturor, indiferent dacă au învățat 10 ore sau nu au învățat deloc – nimeni nu va mai învăța nimic pentru testul următor.

Liderii noștri nu au curajul și responsabilitatea să ia deciziile corecte, sunt prea preocupați să nu se supere oamenii!

Relaxarea purtării măștii pentru toți va duce la scăderea ritmului de vaccinare și va induce ideea falsă că lucrurile au revenit la normal!

Relaxarea regulilor doar pentru cei vaccinați ar fi dus la confirmarea comportamentului responsabil (vaccinarea) și i-ar fi stimulat pe restul sa se vaccineze”, a spus Răzvan Cherecheș.