Factorii de risc care ne îmbolnăvesc inima. Medicii i-au explicat la „Doctor Medika”

Orice boală are anumiți factor de risc. În cazul afecțiunilor cardiovasculare, aceștia sunt destul de complecși și țin atât de moștenirea genetică, dar și de stilul de viață pe care îl avem. 

La „Doctor Medika”, Simona Bălănescu, alături de invitatul său din platou, dr. Silviu Dumitrescu, medic primar cardiolog, a încercat să afle care sunt principalii factori ai bolilor cardiovasculare. „Există factori pe care îi putem schimba și factori pe care nu-i putem schimba. Cei mai importanți factori care intră în prima categorie sunt cei genetici. Dacă există în familie persoane care au suferit de boli de inimă, cu siguranță și noi ne putem aștepta să dezvoltăm astfel de afecțiuni. De asemenea, sexul masculin poate reprezenta un astfel de factor pentru că, după cum se știe, bărbații fac boala cardiovasculară cam cu 10 ani mai devreme decât femeile” a explicat dr. Silviu Dumitrescu. 

În categoria factorilor pe care îi putem schimba se încadrează stilul de viață. Cu cât abordăm un stil de viață orientat către o alimentație sănătoasă și multă mișcare, cu atât vom preveni apariția unor fenomene cardiovasculare, precum ateroscleroza, care pot să afecteze inima și vasele de sânge. „Ateroscleroza este dependentă de un inamic care se numește LDL colesterol sau colesterolul „rău”. Vasele se înfundă cu colesterol și este un detaliu pe care ar trebui să-l știe tot mai mulți oameni încă din copilărie. Dacă reușim să ținem sub control nivelul de LDL de la vârste mici, riscurile scad. Cu cât nivelul de LDL este mai ridicat de la vârste fragede cu atât probabilitatea de a face ateroscleroză este mai mare” a mai spus dr. Silviu Dumitrescu. 

Categorii: Știri
Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea