Dereglările hormonale provocate de tiroidita autoimună au mai mulți factori de risc. Stilul de viață dar și moștenirea genetică se numără printre aceștia.
„De multe ori această boală poate fi descoperită întâmplător, adică persoana nu are niciun simptom și descoperă absolut întâmplător, în urma analizelor de rutină, niște anticorpi crescuți, anticorpii ATPO sau anticorpii antitiroglobulină, anticorpi pe care oamenii îi cunosc. Pe de altă parte, dacă avem în familie persoane care suferă de boli autoimune, inclusiv tiroidita autoimună, este bine să includem în analizele uzuale și aceste teste. E important acest traseu genetic pentru că boala apare dintr-un cumul de factori” explică dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog.
Mai mult decât atât și stresul poate fi un factor de risc în cazul acestei afecțiuni. Medicii recomandă schimbarea stilului de viață pentru a evita problemele medicale.
„Stresul intens poate declanșa boala sau o infecție virală sau de alt tip. Poate excesul de iod sau expunerea la anumite toxine, care pot declanșa într-un moment al vieții tiroidită” mai spune dr. Ruxandra Dobrescu.