Factorii de risc ai cardiopatiei ischemice. Fumatul, cel mai dăunător dintre toți

Cardiopatia ischemică reprezintă o boală a vaselor care alimentează inima cu sânge. Această afecțiune este determinată de îngustarea sau blocarea acestor vase. Medicii atrag atenția că există numeroși factori care o determină.

Principalul factor care produce apariția cardiopatiei ischemice este dislipidemia sau depunerea grăsimilor pe vasele de sânge. „Cardiopatia ischemică e o boală a arterelor care irigă mușchiul inimii, care aduc sânge către miocard și care suferă îngustări sau blocări. Există niște tulburări metabolice care fac ca anumite substanțe să se depună pe pereții vaselor de sânge, în general substanțe grase. Se numește dislipidemie” a precizat dr. Călin Popa, medic primar în chirurgie cardiovasculară, la Medika TV.

Totodată, printre factorii care favorizează această boală se numără și fumatul sau lipsa de mișcare. „Fumatul, este o cauză clară care favorizează apariția cardiopatiei ischemice. Predispune apariția acestei boli. Fumatul face rău tuturor vaselor de sânge. Mai este sedentarismul, mai este diabetul. De obicei se întâmplă în cazul persoanelor peste 50 de ani, dar nu este exclus ca această boală să apară și la vârste mai tinere. Mai ales în cazul unor boli numite dislipidemii familiale, care resupun o creștere a gărsimilor din sânge mult mai devreme. Și atunci se întâmplă ca aceste afectări ale vaselor de sânge ale inimii să apară la vârste de 30 de ani sau chiar 20 de ani. De altfel, cu cât vârsta la care apare cardiopatia ischemică este mai mică, cu atât gravitatea ei este mai mare.” a mai spus dr. Călin Popa.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes