Apariția bolilor oncologice, categorie de afecțiuni din care face parte și cancerul colorectal, este strâns legată de factorii de risc. Mediul în care trăim sau stilul de viață adoptat pot favoriza apariția acestei boli. Dincolo de factorii genetici, depinde și de noi să avem grijă de sănătatea noastră.
„Principalul factor de risc este vârsta cu cât înaintăm în vârstă cu atât este un risc mai mare de a dezvolta orice tip de cancer. Și vorbim specific de cancerul colorectal s-a constatat, statistic vorbind că frecvența cea mai mare este după 50 de ani. De aceea se recomandă ca toate programele de screening adresate identificării precoce a cancerului colorectal, toate sunt recomandate după 50 de ani” a explicat, la Medika TV, dr. Gerald Filip, medic primar chirurgie generală.
Evoluția cancerului colorectal ține în mare parte și de stilul de viață al fiecărei persoane. Oamenii care nu țin cont de alimentație sau consumă alcool în mod abuziv vor fi mai predispuși în ceea ce privește apariția acestei afecțiuni. „Alt aspect ține de modul de viață pe care îl avem, pentru că se știe că acest tip de cancer apare la persoanele care fac excese de alcool sau cele supraponderale sau cele care nu au o dietă sănătoasă. Dieta sănătoasă înseamnă o cantitate mare de fibre vegetale în alimentație. Fructe și legume care, teoretic, ar trebui să depășească două treimi din alimentele pe care noi le mâncăm” a mai spus dr. Gerald Filip.