Apariția sindromului cardio-reno-metabolic este strâns legată de stilul nostru de viață. De aceea, este bine să mergem la medic periodic pentru evaluarea stării de sănătate astfel încât să evităm eventualele complicații.
„Trebuie să reținem faptul că se poate dezvolta încă de timpuriu, din viața adultului și chiar a adolescentului. Odată cu trecerea timpului, secundar unui stil de viață haotic, secundar sedentarismului, începem să acumulăm kilograme în plus, începem să adăugăm factori de risc, care pot genera alți factori de risc, precum creșterea nivelului seric al triglicerilelor, creșterea valorii serice a glicemiei, creșterea valorilor serice ale tensiunii arteriale și ajungem într-un stadiu doi de sindrom metabolic” susține dr. Andra Balcangiu-Stroescu, medic specialist nefrologie și diabet zaharat, nutrițite și boli metabolice.
De asemenea, o un alt factor de risc important pentru această afecțiune este cel genetic, mai spun specialiștii.
„Deci factorii de risc îi acumulăm pe parcursul evoluției noastre și pe parcursul vieții. Sunt și factorii genetici care trebuie luați în calcul. De exemplu, o mama care pe parcursul sarcinii dezvoltă diabet gestațional sau o creștere ponderală importantă, poate conduce la favorizarea creșterii în greutate pe perioada viața adulte a viitorul copil” explică dr. Andra Balcangiu-Stroescu, medic specialist nefrologie și diabet zaharat, nutrițite și boli metabolice.