Eveniment Știri

Explicații în cazul asistentului medical infirmat cu coronavirus. Alerta din Germania, transmisă cu întârziere

PROF. DR. ALEXANDRU RAFILA, şeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”

Autoritățile române analizează cazul asistentului medical care a circulat, fără restricții, prin România, după ce a venit din Germania unde a tratat pacienți cu coronavirus. Bărbatul s-a prezentat, marți, la Spitalul din Reșița cu simptomatologie specifică infecției și, după consultul de specialitate, a fost transferat la o unitate din Timișoara, în timp ce personalul medical care l-a preluat a intrat în carantină. Suspiciunea de infectare a fost infirmată, miercuri seara, de analizele efectuate la Institutul ”Matei Balș”. Pacientul a fost diagnosticat cu o rinită de sezon.

Starea de alertă care a existat timp de câteva ore, până la infirmarea diagnosticului, a fost accentuată de faptul că asistentul medical a circulat fără niciun fel de restricție de la venirea în România.

Șeful Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, membru al Comitetului interministerial de prevenire a coronavirusului în România, a declarat pentru digi24.ro că faptul că a fost lăsat să vină în România, deşi în Germania a lucrat cu persoane infectate cu coronavirus, este o deficienţă care trebuie corectată.

”Din câte ştiu, autorităţile române abia ieri au fost notificate prin Sistemul de Alertă Rapidă al UE, adică în 12, deşi el a plecat din Germania în 7.Am avut o întârziere de cinci zile.”, a explicat Alexandru Rafila. Expertul a mai precizat că se impune ca asistentul să rămână izolat la domiciliu până la expirarea elor 14 zile recomandate, chiar dacă nu va fi obligat să rămână în carantină.