Ministerul Sănătăţii a solicitat, joi, expertiză din partea Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru evaluarea independentă a situaţiei create în urma vaccinării nou-născuţilor împotriva tuberculozei.
‘Având în vedere că există puncte de vedere divergente ale specialiştilor privind evoluţia după vaccinarea cu BCG şi în urma unei prime analize asupra situaţiei create, am decis să solicităm o opinie neutră şi avizată. O echipă de experţi ECDC şi OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivită. Aceştia vor lucra cu reprezentanţii Comisiei de specialişti români care a avut astăzi (n.r. joi) o primă întâlnire şi de la care aştept un raport preliminar’, a declarat ministrul Sănătăţii, Raed Arafat.
El a mai spus că experţii ECDC şi OMS vor ajunge în România în maximum două săptămâni.
Până la finalizarea raportului şi clarificarea situaţiei create, Ministerul Sănătăţii a decis sistarea temporară a vaccinării BCG.
‘Am luat această decizie nu pentru că avem suspiciuni asupra calităţii vaccinului pe care îl avem la dispoziţie, ci pentru că dorim să asigurăm populaţiei datele clare şi corecte, astfel încât să nu mai existe suspiciuni pe această temă. Am solicitat expertiză independentă, nu din lipsă de încredere în competenţa profesională a specialiştilor noştri, ci pentru o totală transparenţă şi pentru a stopa speculaţiile care pot pune în pericol întregul calendar de vaccinare în detrimentul copiilor şi al evoluţiei sănătăţii publice în România’, a spus Raed Arafat.
Ministrul Sănătăţii a precizat că sistarea vaccinării s-a făcut numai pentru o perioadă scurtă nu pentru că nu este vaccinul bun, ci pentru faptul că în prezent populaţia se întreabă dacă este sigur sau nu să-şi vaccineze copilul.
‘Aşteptăm rezultatul final al experţilor străini şi români şi după ce se clarifică totul reluăm vaccinarea în mod normal’, a arătat Arafat.
Acesta a mai menţionat că nu sunt mai multe cazuri, din câte ştie, şi că un singur lot a fost cu probleme.
În legătură cu eventualele daune pentru părinţii ai căror copii au avut de suferit, dr. Raed Arafat a spus că se va face o analiză în acest sens.
Referitor la situaţia Institutului Cantacuzino, ministrul Sănătăţii a menţionat că este în discuţie reorganizarea instituţiei, iar după memorandumul de la Guvern Institutul şi Antibiotice Iaşi vor analiza reluarea activităţii.
El a mai precizat că există unele teorii potrivit cărora aceste reacţii au apărut pentru că nu s-ar fi făcut dozajul corect. Este un lucru care se analizează, susţine acesta.
Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al MS şi este gratuit.
O comisie a MS a analizat reacţiile adverse ale vaccinului din Danemarca.