EXTERNE Sfatul specialistului Știri

Experții americani: “Oamenii nevaccinați sunt <> de variante noi ale coronavirusului”

Persoanele care nu sunt vaccinate împotriva COVID-19 nu se pun doar pe ei înșiși în pericol, dar reprezintă un risc și pentru oamenii din jur, pentru că prin intermediul lor pot apărea noi și noi tulpini ale coronavirusului, spun experții americani.

Oamenii nevaccinați sunt fabrici potențiale de variante. Cu cât sunt mai mulți oameni nevaccinați, cu atât mai multe oportunități de multiplicare are virusul. Când o face, are mutații și poate răspândi o variantă încă și mai periculoasă”, a declarat dr. William Shaffner, specialist în boli infecțioase și profesor la Vanderbilt University Medical Center, citat de CNN.

Mutațiile sunt modul în care virusul încearcă să supraviețuiască, adaptându-se în permanență, iar uneori apar variante mult mai eficiente, cu o capacitate mai mare de infectare.

 „Când apar mutațiile, cele care persistă sunt cele care-l fac să se răspândească în populație. De fiecare dată când virusul se schimbă, aceasta îi oferă o nouă platformă pe care să adauge mutații. Acum avem virusuri care se răspândesc mai eficient”, a explicat și Andrew Pekosz, microbilog și imunolog la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health pentru sursa citată.

Virusurile care nu se răspândesc nu pot face mutații, mai spun experții, iar singura modalitate de a împiedica răspândirea acestora o reprezintă vaccinarea, mai ales că vaccinurile curente protejează împotriva tuturor variantelor. Totuși, acest lucru se poate schimba în orice clipă, tocmai de aceea impunându-se o accelerare a vaccinării la nivel mondial.

Cu cât îi permitem virusului să se răspândească, cu atât mai multe oportunități îi dăm să se schimbe”, a avertizat și Organizația Mondială a Sănătății.