O echipă de experți de la OMS va veni în perioada 24-28 februarie în România la Institutul Cantacuzino pentru a sprijini revizuirea proceselor tehnologice, eliminarea neconformităților și prevenirea pe viitor a unor astfel de disfuncționalități în linia de producție a vaccinului gripal, a anunțat joi ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, într-o conferință de presă.
Demnitarul a precizat că MS a făcut tot ceea ce a fost posibil din punct de vedere politic, legal, economic și moral pentru ca activitatea de la Institutul Cantacuzino să fie reluată și să se repună pe piață brandul Cantacuzino.
„Indiferent unde voi fi, voi face tot ceea ce este posibil pentru ca institutul să rămână o emblemă a României așa cum a fost. Institutul a fost pentru mine de la început un obiectiv foarte important și care era de fapt un obiectiv de management. Cred în continuare că nu trebuie utilizat în bătălia politică indiferent ce interese politice sunt pe piață și sunt. Cred că autoritățile și toți cei care sunt implicați într-un fel sau altul trebuie să le facă tot ce le stă în putință ca I Cantacuzino să își recapete reputația și să producă vaccinul antigripal și după ce termină cu această etapă să reproducă toate celelalte produse care au făcut acest institut celebru nu numai în România, ci și în lume”, a afirmat ministrul Sănătății.
El a reamintit faptul că MS a convins Guvernul României să acorde institutului statutul de serviciu de interes economic general pe o perioadă de 10 ani.
Eugen Nicolăescu a precizat că MS și-a îndeplinit obligațiile avute prin programul de guvernare să repună în funcțiune linia de fabricație și a o autoriza GMP.
Nicolăescu a precizat că MS a solicitat tuturor organismelor cu atribuții legale clarificarea situației privind vaccinul antigripal și stabilirea măsurilor pentru eliminarea posibilelor deficiențe în scopul producției vaccinului.
Ministerul Sănătății a transmis, sâmbătă, o solicitare oficială către Curtea de Conturi, pentru a începe o anchetă în scopul verificării modului în care au fost folosiți banii publici, primiți de Institutul Cantacuzino prin HG 320/ 2013 și să stabilească valoarea prejudiciului.
MS solicitase sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății pentru ca specialiștii acesteia, împreună cu personalul Institutului Cantacuzino, să efectueze o analiză complexă asupra procesului de producție pentru identificarea tuturor determinanților care au influențat calitatea produsului și, ulterior, OMS să stabilească măsurile pentru eliminarea acestora în scopul reluării producției de vaccin gripal în anul 2014 fără niciun fel de risc.
La finalizarea anchetei comune efectuate de Cantacuzino și experții OMS, dar și a anchetei Curții de Conturi, se va evalua pe baza concluziilor prezentate de aceștia dacă va fi necesară înaintarea dosarului către organele abilitate ale statului.
Sursa: AGREPRES