(VIDEO) Expert în sănătate publică despre raportările COVID-19 : „Datele sunt «îndreptate» ca să ne liniştească”

Modul în care sunt raportate noi infecții cu SARS-CoV-2 , de la o zi la alta, generează şi anumite suspiciuni printre medicii români legate de acurateţea comunicării cazurilor depistate pozitiv în România. Unul dintre specialiştii care pun la îndoială datele făcute publice de Guvern cu privire la infectarea cu coronavirus este Sorin Paveliu, medic și expert în probleme de sănătate publică. Într-o intervenție la Medika Special, medicul Sorin Paveliu a explicat că datele comunicate sunt „îndreptate de aşa natură încât să liniştească populaţia”. În această idee, expertul în sănătate publică a comentat: „Eu sunt convins că numărul celor infectați va creşte. Nu sunt deloc satisfăcut de datele pe care le oferă Guvernul, ele par mai degrabă «îndreptate» de aşa natură încât să ne liniştească, dar părerea mea este că lucrurile nu stau chiar aşa cum sunt prezentate”.

În ceea ce privește modul în care datele statistice pot fi influențate, medicul SOrin Paveliu a detaliat: „În mod concret, dacă te apuci şi ai testat 2000 de oameni şi ai avut 300 de cazuri şi apoi ai testat 4000 de oameni şi ai tot 300 de cazuri şi acum testezi 8000 de oameni în fiecare zi şi ai tot 300 de cazuri începi să te întrebi, măi, dar media asta e aşa de ciudată că şi-a stabilit o normă de numai 300 de cazuri. Nu. În realitate, depinde pe cine listezi. De unde primim această constantă? Păi, sigur, dacă eu testez sunt sau din rândul cadrelor medicale sau numai dintre cei care sunt restricţionaţi la domiciliu, îţi iese un anume număr de persoane pozitive”.

Doctorul Sorin Paveliu mai crede că,  dacă s-ar recunoaşte şi majoritatea testelor rapide aplicate asimptomaticilor, atunci, conform normelor în vigoare, cei depistaţi astfel pozitiv ar trebui internaţi, situație căreia sistemul medical românesc nu i-ar face față.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes