Sfatul specialistului Știri

Expert în sănătate publică: “De ce ai ține stocuri de vaccin într-o comună, când cererea masiv nesatisfăcută e în marele oraș de la 100 de km distanță?”

Expertul în sănătate publică Vlad Mixich trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care sunt direcționate vaccinuri în centre cu adresabilitate scăzută, în vreme ce în centrele din marile orașe e criză de locuri. Într-o postare făcută pe Facebook, el pleacă de la faptul că multe persoane pe care le cunoaște s-au programat să se vaccineze în centre aflate la distanță mare de localitatea de domiciliu, în cele mai multe cazuri aflate în mediul rural, pentru că au fost singurele unde au găsit locuri libere în platforma de vaccinare.

De ce ai ține mii și mii de doze de vaccin anti COVID-19 pe stocuri în comuna Talpa (de exemplu), când cererea masiv nesatisfăcută este altundeva, în marele oraș aflat la 100-150 km distanță, unde sunt 0 (zero!) stocuri? O explicație posibilă, să zicem, este ca să asiguri o vaccinare echitabilă și în rural, nu doar în urban. Dar atunci de ce permiți orășenilor să vină și să se vaccineze în comuna Talpa?“, întreabă, retoric, expertul.

Mixich consideră că această situație este inacceptabilă, fiind ineficientă.

“Singurul rezultat obținut prin această abordare este o ineficiență uluitoare: nu doar că obligi mii de oameni să facă drumuri lungi total inutil, dar și transporți acele mii de doze total inutil în diferite comune”,  a mai scris Vlad Mixich pe Facebook.