Din cauza exploziei de cazuri de COVID-19 din România ultimelor zile, mai multe țări le cer românilor care ajung pe teritoriul lor să prezinte un test molecular de dată recentă care să ateste că aceștia nu sunt infectați cu noul coronavirus.
Așa se face că a crescut și numărul testărilor la cerere, multe laboratoare atestate fiind asaltate de români care au programate vacanțe în străinătate ori care au treabă în țări care impun românilor astfel de condiții.
Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate, avertizează că testele realizate la cerere se pot dovedi extrem de periculoase pentru societate. Asta pentru că persoana care a avut test negativ înainte de a pleca în străinătate, se poate infecta între timp, iar siguranța pe care i-o conferă rezultatul poate determina un comportament riscant. Practic, spune expertul, un turist poate reprezenta un adevărat pericol public la revenirea în țară.
“Nu cred că aceste teste din interes turistic de accesare a unor spații geografice pot reflecta realitatea unei populație. Pot reflecta doar segmentele de populație dacă doresc să participe la astfel de activități de turism. Mai mult, faptul că aceste teste sunt făcute la plecarea din țară, ulterior, persoanele călătorind în alte state și interacționând cu multe alte persoane, nu știm care va fi statusul lor viral la întoarcerea în țară. S-ar putea să plece negativ și să se întoarcă pozitiv. Dacă o astfel de persoană se întoarce pozitivă și asimptomatică și trăiește liniștită cu gândul că acum 10 zile sau două săptămâni a avut un test negativ și poate să zburde pe străzi, în această situație nu e un factor de protecție, ci unul de îngrijorare. Comportamentul unei persoane pozitive care se amăgește cu un test negativ anterior este cel mai riscant”, a spus, la Medika TV, Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate.
Centrele de testare unde pot fi prelucrate teste pentru depistarea infecției cu coronavirus, care fac analiza și la cerere, contra-cost, pot fi găsite pe site-ul Ministerului Sănătății.