Experiența medicilor de familie după jumătate de an de monitorizare a bolnavilor COVID-19: “Este poate cea mai stresantă și mai solicitantă formă de a practica profesia de medic”

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a solicitat medicilor de familie să descrie, în câteva fraze, cât de solicitantă consideră că este activitatea de monitorizare la domiciliu a pacienților bolnavi de COVID-19. Medicilor de familie li s-a cerut să aprecieze activitatea atât din punct de vedere clinic, cât și al impactului psihologic.

Răspunsurile nu au întârziat să apară, iar medicii din toată țara au răspuns că monitorizarea bolnavilor COVID-19 este una dintre cele mai solicitante și stresante activități. Unii dintre ei au dezvăluit inclusiv că derulează această activitate și au grijă de pacienții infectați cu noul coronavirus chiar dacă nu au contracte încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate în acest sens.

Este poate cea mai stresantă și mai solicitantă formă de a practica profesia de medic. Și cea care ne expune cel mai mult malpraxisului. Tratăm pe baza unor aprecieri subiective ale pacienților o boală care poate fi cumplită. Cine a fost acolo știe ce vorbesc. Nu știu cum s-ar putea rezolva aceasta situație”,  a răspuns un medic de familie din județul Arad.

Și eu monitorizez pacienții fără contract de monitorizare și mă lovesc de aceleași probleme și situații semnalate de colegi. Mi se pare mai epuizant și consumator de timp să stabilesc la telefon starea pacientului și conduita de urmat decât o consultație <<pe viu>>”, a spus și un medic de familie din județul Prahova.

Mai multe răspunsuri venite de la medici la solicitarea Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie puteți găsi AICI.  

Categorii: Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea