Reîntoarcerea pacienților bolnavi de COVID-19 la viața normală reprezintă o provocare atât pentru ei, cât și pentru sistemul medical. Spitalele românești nu sunt pregătite să-i ajute pe acești pacienți, sunt de părere medicii.
Boala COVID-19 poate evolua fără riscuri pentru sănătate, dar poate avea și forme grave, care își pun amprenta asupra stării de sănătate a bolnavilor. Medicii sunt de părere că în aceste cazuri recuperarea completă a pacienților este aproape imposibilă.
„Persoanele considerate vindecate rămân cu sechele. Acești foști pacienți vor fi o problemă pentru sistemul medical și societate. Nu vor avea capacitatea de a-și desfășura activitățile așa cu o făceau înainte de a se îmbolnăvi. Unii rămân dependenți de ventilație non-invazivă și ei sunt trecuți acolo ca pacienți vindecați. Această categorie de pacienți este în creștere”, a declarat dr. Silvius Negoiță, medic primar ATI în cadrul Spitalului Elias din București, la Medika TV.
În privința evoluției cazurilor de la noi din țară, specialiștii susțin că adevăratele cifre sunt cele din secțiile ATI, acolo unde ajung formele grave și severe de COVID-19.
„Cifrele prezentate nu prezentau realitatea din teren. Au fost multe cazuri în care oamenii nu au mai raportat infecția. Singurele cifre reale sunt cele din ATI. Noi ne confruntăm în continuare cu cazuri deosebit de severe. Am încercat să vedem de ce și una din multe concluzii e că oamenii încă nu au înțeles evoluția și gravitatea bolii. Încă stau acasă foarte mult, se autopăcălesc. Ca severitate a bolii, pe lângă simptomele de pneumonie virală, orice saturație sub 90 e un pericol”, a atras atenția dr. Silvius Negoiță, la Medika TV.