Nelipsit de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor de iarnă, șoriciul pare să aibă beneficii pentru sănătate. Se pare că ar putea face minuni pentru organism dacă îl consumăm cu moderație. În caz contrar, el ar putea agrava anumite afecțiuni.
Studiile au arătat că 100 de grame de șorici au capacitatea de a furniza corpului 11 mg de magneziu, 127 mg de potasiu, alte 30 mg de calciu și fosfor. De asemenea, având în vedere că nu conține fibre sau carbohidrați, șoriciul ar putea fi consumat și de persoanele diagnosticate cu diabet.
Chiar dacă se știe că este un aliment nelipsit de pe mesele de dinaintea sărbătorilor de iarnă, nutriționiștii recomandă să consumăm aproximativ 50 de fgrame de șoerici pe zi. Indicat ar fi să mâncăm șorici între mese, ca o gustare, fiind considerat foarte sățios.
Când este periculos șoriciul pentru consum?
Consumat în cantități mai mari, șoriciul poate fi periculos pentru sănătate. De asemenea, nutriționiștii nu-l recomandă persoanelor care suferă de hipertensiune arteriale sau în cazul persoanelor care au colesterol mărit. De asemenea este contraindicat celor cu probleme biliare sau de pancreas.
Mai mult, consumat în cantități mari, șoriciul poate provoca greață, constipație sau crampe la stomac. De asemenea este important să consumăm șoriciul în totdeauna proaspăt, pentru că cel care se găsește în galantarele din carmangerii este, adesea, foarte sărat.