Asigurarea asistenței medicale pentru pacienții non-covid reprezintă marea provocare pentru unitățile medicale din România. Sunt însă și spitale care au rezolvat această problemă, cu costuri destul de mici.
Spitalul Județean de Urgență din Timișoara poate fi considerat un exemplu de bună practică în ceea ce privește pregătirea pentru a-i putea trata pe bolnavii care au alte boli decât COVID-19.
Într-o intervenție la emisiunea „Medika Special” de la Medika TV, managerul unității sanitare a explicat ce măsuri a luat pentru a veni în sprijinul pacienților.
„Pe perioada stării de urgență, bolnavii cronici i-am tratat în ambulatoriu și prin telemedicină, pentru că orice boală cronică netratată se agravează. Noi ca manageri de spital nu trebuie să așteptăm după autorități, dacă stăm după autorități să ne dea ordine nu mai ajungem niciunde. Am organizat circuite separate, n-a fost plăcut și nici ușor, am făcut 7 circuite separate pentru a minimiza riscul infectării”, a explicat Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean din Timișoara.
Chiar dacă sursa de finanțare reprezintă marea provocare pentru spitale, reprezentanții unității din Timișoara au reușit să-și organizeze activitatea la costuri mult mai mici, folosind materiale de construcție ieftine, dar eficiente. „Nu stă în picioare scuza că nu sunt fonduri. Tot timpul se găsesc bani pentru a face circuite. Noi, de exemplu, pentru a crea spații și a le izola am folosit pereții de rigips. Sunt foarte practici, costă puțin și se montează foarte ușor”, a adăugat Raul Pătrașcu.
Mai mult, legislația le permite chiar și unităților medicale care tratează bolnavi COVID-19 să ofere servicii medicale și celorlalte categorii de bolnavi. Acestea trebuie însă să-și recompartimenteze spațiile astfel încât să nu prezinte risc de infecție pentru ceilalți pacienți. Odată construite aceste circuite, este nevoie de avizul Direcției de Sănătate Publică pentru a deveni funcționale.