EXCLUSIV! Scandalul momentului, dezbătut la Medika TV. Mâncăm sau nu coronavirus pe pâine?

Fiecare român mănâncă, în medie, o pâine pe zi. 17 milioane de pâini sunt cumpărate zilnic de români, iar cei mai mulți preferă pâinea neambalată, numărul pâinilor din această categorie care sunt vândute zilnic ajungând la 12 milioane de bucăți, adică 70% din producția națională zilnică.

Este fără nici un dubiu cel mai consumat aliment din România, iar cercetătorii Universității București au vrut să știe dacă există vreun risc de transmitere a noului coronavirus prin intermediul pâinii.

Profesorul Ioan Stamatin de la Facultatea de Fizică a Universității București a avut ideea unui studiu care să identifice riscurile și căile de transmitere și contaminare cu noul coronavirus prin intermediu produselor de panificație, în urma unei experiențe personale. În timp ce cumpăra pâine, a văzut cum vânzătoarea de la magazin pune mâna pe multe dintre pâinile neambalate. Deși i-a atras atenția că procedează într-un mod neigienic, persoana respectivă nici nu s-a sinchisit și și-a văzut de treabă.

Așa a apărut studiul, care a durat 3 luni, în cadrul căruia felii de pâine și ambalaje de polipropilenă au fost contaminate artificial cu SARS-CoV2 din secreții de tract respirator superior prelevate de la pacienți spitalizați la Institutul Boli Infecțioase „Matei Balș”, confirmați pozitiv.

Concluziile studiului, care au fost făcute publice, au stârnit reacții virulente din partea producătorilor de pâine. Subiectul a fost intens dezbătut la Medika TV, în emisiunea “Medika Special” moderată de Dana Chera, în care toți cei implicați și-au expus punctul de vedere.

“Noi nici nu ne-am pus problema că putea crea aceste reacții. Am avut o curiozitate, am investigat. Concluzia fundamentală a acestui studiu este că virusul poate să stea pe suprafețe – polipropilena în cazul nostru – aproape 8 ore, după care începe să se degradeze constant până la 96 de ore, echivalentul a 4 zile. Asta nu înseamnă că el mai devine infecțios. Deci pe punga de pâine stă cel puțin 8 ore. Virusul e un corp mort, dar când e în contact cu celule începe să se activeze. Pe pâinea neambalată stă până la 3 ore viabil”, a explicat, la Medika TV, prof. Ioan Stamatin, inițiatorul acestui studiu.

În replică, Aurel Popescu, președintele Patronatului Român din Industria de Morărit și Panificație din România (ROMPAN), a vorbit despre impactul negativ pe care l-a avut acest studiu asupra publicului și producătorilor.

“Este un impact extraordinar în rândul populației. Sute de telefoane primim zilnic și de la producătorii de pâine și de la consumatori, de la toată lumea, să le spunem adevărul. Adevărul este ce spun Organizația Mondială a Sănătății și Autoritatea pentru Siguranța Alimentară Europeană, care spun că nu există nici un caz în lume că acest virus se transmite prin alimente. De ce discutăm că infectăm populația cu pâine și că recomandăm să mâncăm pâine ambalată? OMS a spus clar că acest virus nu se transmite prin alimente”, a spus președintele ROMPAN.

Profesorul Stamatin spune că studiul nu a vrut să pună piedici industriei de panificație, ci s-a vrut mai degrabă să fie un semnal de alarmă privind modul în care se comportă consumatorii și chiar vânzătorii .

ROMPAN a înțeles greșit acest studiu. Noi am făcut acest studiu să atenționăm populația cum să se comporte din punct de vedere igienic. Noi nu ne-am atins de pâine din punct de vedere tehnologic și a ceea ce se întâmplă în fabricile de pâine. Noi vorbim despre tot lanțul după fabricarea pâinii până ajunge în magazin. Eu mănânc pâine neambalată, să ne fie foarte clar, dar o iau acum cu foarte mare grijă”, a adăugat prof. Ioan Stamatin.  

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes