EXCLUSIV: România, aproape de criză! Dr. Bubenek: “I-am rugat pe anesteziștii plecați în Franța să vină să ne ajute, la nevoie”

România se confruntă cu o criză fără precedent de medici specialist de anestezie și terapie intensivă. Numărul specialiștilor ATI era și-așa redus, în comparație cu celelalte țări ale Uniunii Europene. În ultima vreme, însă, când secțiile de ATI sunt tot mai solicitate, iar parte din medici sunt epuizați, Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) caută soluții, mai ales că se anunță vremuri grele din cauza numeroaselor cazuri de infectare cu noul coronavirus cu care se confruntă țara noastră.

Președintele SRATI, prof. dr. Șerban Bubenek, spune că o mână de ajutor ar putea veni de la medicii români care profesează în Franța. Bubenek a dezvăluit la Medika TV că există discuții avansate în acest sens.

Problema principală e că la nivelul numărului de medici anesteziști-reanimatori și tot personalul pe care îl presupune o secție de terapie intensivă suntem foarte strânși, în sensul că de unde oricum erau puțini medici ATI la suta de mii de locuitori, în clipa de față suntem întinși la maximum. Avem colegi detașați, colegi bolnavi, colegi care sunt suprasolicitați. Soluții sunt puține. Noi avem un contact cu Societatea Franceză de Anestezie și Terapie Intensivă, cei mai mulți medici anesteziști români care lucrează în afară sunt în Franța, ei au fost informați, o să discutăm cu colegii noștri, în măsura în care se va putea și vom avea nevoie ca de aer ca un număr de voluntari care sunt medici anesteziști în Franța să vină să ne ajute câte două săptămâni. Suntem la începutul acestor discuții, sperăm să le fructificăm și să ne adresăm și altor colegi din alte țări din Europa, români mai ales”, a spus, la Medika TV, prof. dr. Șerban Bubenek.

Pe de altă parte, președintele SRATI a mai spus că, din punct de vedere al dotărilor, România stă bine. Numai în luna septembrie, spitalele din țară au fost dotate cu 400 de paturi de terapie intensivă, complet utilate, iar până la sfârșitul lunii noiembrie în spitale vor mai ajunge încă 80 de paturi. Problema , spune dr. Bubenek, e că paturile existente nu sunt distribuite în teritoriu în funcție de focarele de COVID-19.

“Chiar dacă mai sunt paturi libere, acestea nu sunt distribuite teritorial așa cum apar cazurile de COVID-19 pacienți critici și pe măsură ce va crește numărul de cazuri noi, în 10 zile – 2 săptămâni cei testați acum pot deveni pacienți pe un pat de pacient critic terapie intensivă.  Vor trebui făcute transferuri între spitale, în orașe apropiate. Acest lucru ne pune serios pe gânduri.  În septembrie au venit 400 de paturi cu echipamente complete pentru terapie intensivă, trimise în toată țara, în spitale suport și spitale care tratează pacienți COVID. Până la sfârșitul lunii noiembrie vor veni încă 80 de paturi echipate complet.  Mai sunt patru unități mobile a 12 locuri de terapie intensivă din teledonul Societății Române de Terapie Intensivă, peste 2000 de ventilatoare și monitoare din donații. Aparatura nu e o problemă”,  a mai spus, la Medika TV, prof. dr. Șerban Bubenek.

Categorii: Exclusiv, Sănătatea în România, Știri
Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea