Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat marți seară la Medika Tv, că am putea avea un vaccin împotriva noului coronavirus anul viitor, iar Uniunea Europeană face deja demersuri pentru ca statele membre să-l poată achiziționa atunci când va fi disponibil. De asemenea, prof. Rafila a abordat și subiectul eficienței vaccinului BCG( împotriva tuberculozei) administrat bebelușilor la naștere, un vaccin ieftin, sigur, ce pare să sprijine sistemul imunitar al organismului inclusiv în lupta cu noul coronavirus.
” Există speranțe pentru un vaccin, nu mai departe de luni a fost un moment în care țările importante din Uniunea Europeană, împreună cu China, cu Canada și cred că și Japonia, cu ajutorul OMS au strâns o sumă imensă de bani, 7 . 5 miliarde de euro, scopul acestei colecte de bani fiind focalizat pe trei elemente: diagnostic, tratament si prevenirea infecției cu noul coronavirus. Cea mai mare parte din resurse, cred că va merge pe dezvoltarea unui vaccin si există speranța obținerii lui, probabil în anul următor. Deja, Uniunea Europeană pregătește un mecanism de achiziție comună pentru statele membre pentru ca vaccinul să fie accesibil cetățenilor atunci când va deveni disponibil. Apariția unui vaccin trebuie să fie însoțită de un pachet de măsuri pentru că nu va fi suficient ca vaccinul să existe, ci trebuie să poată fi accesibil și administrat celor din categoriile de risc, plus personal medical și celor din serviciile esențiale pentru funcționarea societății”, a declarat prof. Rafila la Medika Tv.
Reprezentantul OMS în România a adăugat că există varianta ca atunci când vaccinul împotriva noului coronavirus va exista să fie administrat asemenea unui vaccin antigripal, sezon de sezon.
În ceea ce privește eficiența vaccinului BCG în lupta cu coronavirusul, studii efectuate de cercetători arătând că în statele unde acest ser este inoculat bebelusilor la naștere există o incidență mai scăzută a cazurilor de COVID-19, profesorul Rafila a declarat : ”Nu știm dacă acest vaccin ne ajută, dar nu ne face rău.”.
”Vrem prea multe răspunsuri la foarte multe lucruri într-un timp foarte scurt, dar uităm că știm această boală de doar 4 luni. Nu putem avea foarte multe răspunsuri atât de repede” , a mai spus la Medika Tv, prof. Rafila.