Un studiu publicat de un grup de cercetători chinezi, specialiști urologi la Spitalul Suzhou, afiliat Universității din Nanjing, China, lansează o ipoteză îngrijorătoare în legătură cu noi efecte ale infecției cu noul coronavirus. Este vorba despre afectări ale rinichilor și testiculelor, în ultimul caz fiind bănuită și o posibilă afectare a fertilității masculine. Observațiile cercetătorilor chinezi sunt foarte importante și, chiar dacă sunt luate cu o anumită rezervă, ele constituie punctul de pornire al unor cercetări aprofundate cu privire la aceste noi efecte ale îmbolnăvirilor cu COVID-19.
Studiul este publicat, deocamdată, pe medrvix.com, o platformă unde cercetătorii pot urca lucrările lor în timp ce se află în perioada de evaluare pentru a fi acceptate ca lucrări științifice în publicațiile de specialitate (reviste științifice, jurnale medicale, etc).
Ce spun observațiile medicilor chinezi?
Studiul se bazează pe observarea ACE 2, care este enzima de conversie a angiotensinei și care s-a dovedit a fi principalul receptor celular al coronavirusului. Autorii pornesc de la observația că ACE 2 se găsește din abundență în celulele tubulare renale, în celulele Leydig și în celulele din tubii seminiferi, ultimele două tipuri fiind specifice structurii testiculare. Acest lucru înseamnă că ACE 2 din aceste țesuturi constituie o veritabilă poartă de intrare pentru coronavirus și crează riscul afectării rinichiului ți testiculelor .
Cercetarea pornește cu recomandarea ca, în timpul îngrijirii pacienților cu COVID-19, să se acorde o atenție specială funcției renale, urmărindu-se atât leziunile pe care le poate cauza boala, cât și efectul de toxicitate renală al unor antivirale. Având în vedere potențialul patogen al virusului asupra țesuturilor testiculare, medicii sunt sfătuiți să acorde atenție riscului de leziuni la acest nivel, în timpul tratării infecției, dar și să urmărească ulterior evoluția pacienților, evaluând fertilitatea acestor pacienți.
Observațiile s-au făcut pe trei grupuri de pacienți: o familie cu 6 membri, un grup de 99 de pacienți și un altul de 41 de pacienți. Rezultatele au arătat că 3% până la 10% au avut o funcție renală anormală, incusiv creșteri de creatinină și azot ureic. În plus, 7 % dintre pacienți au prezentat insuficiență renală acută.
Un al doilea punct de interes major este prezența pronunțată a ACE2 în celulele testiculare. Se știe deja că virusuri precum HIV, virusul hepatic B sau cel care produce oreionul pot ajunge în celulele testiculare și pot provoca orhita virală (inflamația testiculului din cauza unei infecții virale). În plus, în unele cazuri, deteriorarea țesutului testicular poate duce la infertilitate masculină sau la apariția tumorilor testiculare. Cercetările anteriore au arătat posibile efecte la pacienții cu SARS, cu legătură directă între infecție și apariția orhitei, o afecțiune care, se știe, poate afecta fertilitatea masculină.
Datele clinice pe care le avem arată că o mare parte din cei infectați cu noul coronavirus sunt adulți tineri, adolescenți, copii, ceea ce înseamnă că riscul unor leziuni testiculare poate exista ca și complicație mai târziu. Cercetătorii chinezi arată că nu sunt suficiente date pentru a măsura exact riscurile infertilității la pacienții cu COVID-19, dar recomandă clinicienilor ca tratamentul să țină cont de posibila incidență a orhitei virale.
Concluziile studiului nu dau un verdict, dar deschid o amplă discuție prin aducerea în prim plan a unui element de noutate surprinzătoare: faptul că acest coronavirus ar putea afecta fertilitatea masculină. Deși scenariile conspiraționiste sunt de evitat în aceatsă perioadă, concluziile medicilor urologi chinezi te fac să te face să întrebi, ca orice pământean, ce este de fapt cu acest virus și către ce va duce el.