EXCLUSIV: MULTE FEMEI AR TREBUI SĂ ȘTIE ASTA! Legătura neștiută dintre menopauză și o relație toxică în cuplu

Menopauza este o etapă firească în viața unei femei și apare, de regulă, după vârsta de 40 de ani, odată cu încetarea funcției ovariene.

Apariția menopauzei după 40 de ani este firească, dar unele femei pot avea simptome specifice și în perioada de pre-menopauză, care în cazul unora poate să apară și cu 6-7 ani înaintea încetării menstruației.

Clasicele bufeuri reprezintă primul simptom al apariției menopauzei. Adesea, acestea sunt însoțite și de alte simptome, ca tulburări de somn, creștere în greutate, retenție de apă, constipație, tulburări de dispoziție și de concentrare.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, a dezvăluit la Medika TV și câteva lucruri neștiute.

Pe baza observațiilor pe care le-a făcut de-a lungul timpului, a constatat că anumite categorii de femei sunt mai predispuse să aibă parte de o menopauză furtunoasă, cu simptome foarte intense. Este cazul femeilor care au avut sarcini cu probleme, dar și al celor care sunt neîmplinite afectiv și au diverse probleme în familie.

”Unele femei trec mai ușor prin toate aceste simptome, altele mai greu, variază mult intensitatea lor. Nu există un factor care să prezică ce fel de menopauză vom avea. Am găsit doar două lucruri care mi se par interesante. Doamnele care au avut o sarcină dificilă, toxică, cu disgravidie, se pare că vor avea o menopauză furtunoasă. La fel și femeile care experimentează o relație de familie, de cuplu dificilă – văduve, divorțate, femei cu o relație conflictuală  în familie – se pare că acestea au o coloratură afectivă a simptomelor”, a spus dr. Antonela Burlacu la Medika TV.

Medicul endocrinolog a dezvăluit și că multe femei se tem să vorbească deschis cu medicul, având un sentiment de rușine. Aceste cazuri se întâlnesc frecvent după încetarea menstruației, când simptomele menopauzei dispar și apar altele.

“Aceste simptome nu sunt veșnice. Ele trec. Cu sau fără tratament, trec oricum. Dar fără tratament apar alte probleme – atrofia vaginală, durere la contactul sexual, usturime la micțiune. Sunt foarte frecvente, dar multe femei încă se jenează să i le spună medicului. Sunt foarte răspândite după vârsta de 40 de ani, dar pacientele nu spun decât dacă le întrebăm noi. Deși acestea sunt cheia terapiei”,  a mai spus medicul endocrinolog. Specialistul a pus totodată accent pe importanța comunicării dintre pacientă și medic, esențială pentru stabilirea unui diagnostic și a tratamentului potrivit.

Categorii: Exclusiv, Intimitate, Sfatul specialistului, Utile
Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea