EXCLUSIV MEDIKA TV. Spitalul Colentina a tratat de zece ori mai puțini pacienți, în pandemie. Cine sunt marii perdanți ai acestei situații (video)

Spitalul Clinic Colentina, considerat a fi cel mai mare furnizor de servicii medicale din România, a fost transformat, de un an, în spital suport pentru COVID-19. Practic, în tot acest timp, unitatea sanitară nu a mai tratat decât pacienți infectați cu noul coronavirus. Situația îi nemulțumește pe medici, dar și pe reprezentanții asociațiilor care susțin interesele pacienților non-COVID, care militează pentru ca unitatea medicală să poată oferi asistență și celorlalte categorii de bolnavi.

Invitat în studioul Medika TV, dr. Victor Cauni, managerul Spitalului Clinic Colentina, a vorbit deschis despre impactul pe care l-a avut asupra activității unității sanitare decizia de a transforma spitalul într-unul dedicat exclusiv pacienților COVID-19:

Din păcate, așa este această pandemie. Ne-a luat profesia din mână și ne-a pus să intrăm în luptă cu alt tip de boală. Spitalul Colentina este unul dintre cele mai mari și mai vechi din țară, în presă se menționează multe alte spitale, iar Spitalul Colentina nu este deloc menționat. Acest spital se află pe podium, în primele 3 spitale care tratează pacienții infectați cu noul coronavirus. A fost din prima secundă full COVID-19, din martie anul trecut, și am avut doar o lună, luna septembrie, o lună de pseudo-normalitate, în care am avut grijă și de pacienții COVID-19 și de cei non-COVID-19. Dacă ajungem la statistică, și vedem că în aceste vremuri ne bazăm tot mai mult pe cifre, pe procente, în acest an de pandemie noi am tratat puțin peste 3000 de pacienți, iar cu un an înainte, an prepandemic, cifra era de cel puțin 10 ori mai mare, de peste 30.000 de pacienți

Reprezentanții asociațiilor care susțin interesele pacienților susțin că autoritățile au greșit în momentul în care au decis transformarea Spitalului Colentina într-unul exclusiv COVID-19.

Eu am discutat cu toți miniștrii, cea mai mare greșeală care s-a făcut a fost ca Spitalul Colentina să fie transformat în spital COVID. S-a dat o mare lovitură pacienților cu boli cronice, s-a dat o mare lovitură pacienților acuți, pentru anumite patologii. Aveam o secție de neurochirurgie spinală și craniană de mare excepție, aveam o secție ATI de standarde europene și cu un colectiv bine format. Medicina internă de la Colentina este de excepție. Acolo se făcea medicină de excelență, adresabilitatea pacienților era foarte mare. A fost cea mai mare greșeală să lovești într-un spital model, care ar fi acoperit foarte mult deficiențele care erau pe celelalte spitale județene și de urgență”, a spus, la Medika TV, Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

Alte voci din partea pacienților susțin că demersurile făcute nu au fost, de fapt, ascultate de niciun oficial.

Cred că zidurile sunt incapacitatea anumitor oameni de a înțelege care sunt riscurile care apar dacă se ține închis Spitalul Colentina. Este vorba despre Ministerul Sănătății împreună cu DSP București și domnul Arafat, care este responsabil pentru toată această organizare a spitalelor COVID-19 și non-COVID. Ce nu pot să înțeleg e de ce în tot acest timp nu ne-a sunat nimeni să discute cu noi, să încerce să găsească o soluție la tot ceea ce spunem. Nu vrem să punem sub risc pacienți COVID-19, dar nici nu dorim ca noi, pacienții cronici, să rămânem fără niciun suport și susținere”, a spus și Rozanina Lăpădat, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune și vicepreședinte al Alianței Pacienților Cronici din România, la Medika TV.

Managerul Spitalului Clinic Colentina se teme că, dacă unitatea nu va reveni și în zona verde, o parte din personalul medical va ceda psihic și va părăsi spitalul.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes