EXCLUSIV MEDIKA TV. Renumit chirurg oncolog austriac avertizează: ”Am putea observa o creștere a incidenței cancerului pulmonar la pacienții cu COVID-19”

Într-un interviu pentru emisiunea Telemedika de la Medika TV, prof.dr. Walter Klepetko, renumit specialist austriac în chirurgia toracică oncologică, a avertizat asupra consecințelor pe termen lung pe care le-ar putea avea infecțiile cu SARS-CoV-2. Director al Centrului de Oncologie Toracică din Viena și profesor de chirurgie toracică la Universitatea din Viena, profesorul dr. Walter Klepetko a explicat că este prea devreme să avem un răspuns clar în privința riscului de cancer pulmonar după COVID-19.

O observație alarmantă pentru specialiști este aceea că incidența cancerului pulmonar este în creștere. ”În trecut, majoritatea pacienților erau bărbați, însă acest lucru s-a schimbat și din ce în ce mai multe femei suferă de cancer pulmonar.”

Cele mai mari îngrijorări, atât în mediul academic, cât și în rândul populației generale, sunt legate de afectarea pe termen lung a sănătății, ca urmare a sechelelor pe care le lasă boala COVID-19. În această privință, dr. Walter Klepetko a declarat: ”Cred că, până acum, nu avem un răspuns clar. Cu siguranță, Covid nu are un impact direct în dezvoltarea cancerului pulmonar, dar pot exista niște consecințe indirecte. Așa cum știți, mulți pacienți cu Covid suferă infecții semnificative la nivelul plămânilor. Atunci cânnd se vindecă, aceste infecții pot lăsa cicatrice. Iar acest țesut cicatrizat poate fi un factor de risc pentru cancerul pulmonar. Așa că, momentan, nu avem un răspuns clar, dar pe viitor am putea observa o creștere a incidenței cancerului pulmonar la pacienții cu Covid.”

Walter Klepetko, unul dintre cei mai renumiți specialiști în chirurgie toracică și oncologică din Austria, a mai afirmat, în interviul pentru Telemedika, faptul că îngrijorările actuale sunt legate de faptul că, în unele cazuri,COVID-19 compromite funcțiile plămânilor, iar singura soluție pentru salvarea paciențilro o constituie transplantul. ”Adevăratul pericol acum e că oamenii dezvoltă o boală atât de severă la nivelul plămânilor, încât au nevoie să fie ventilați, iar unii dintre ei chiar au avut nevoie de transplant pulmonar ca ultimă posibilitate pentru a le salva viața.”

Interviul integral poate fi urmărit AICI.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes