Zilele trecute a avut loc, la Târgu Mureș, primul transplant de inimă din țara noastră din acest an, acesta fiind, de altfel, și primul transplant de cord realizat în România de la începutul pandemiei. Un pacient de 42 de ani, care de 2 ani era pe lista de așteptare pentru un transplant de cord, a primit șansa la o nouă viață.
O șansă în adevăratul sens al cuvântului, pentru că numai un mare noroc a făcut ca inima prelevată de la Iași să ajungă la timp la Târgu Mureș. A fost un cumul de factori și de întâmplări fericite care au dus la salvarea unei vieți și care, dacă nu s-ar fi aliniat perfect, ar fi însemnat eșecul.
Prof. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, a explicat, la Medika TV, condițiile dificile pe care le-au întâmpinat medicii și cum totul era să ia o turnură tragică.
Practic, în cazul unui transplant de cord, acesta trebuie realizat în cel mult 4 ore de la momentul prelevării. Cu cât operația are loc mai repede, cu atât șansele de reușită sunt mai mari.
Doar că România nu are încă o infrastructură aeriană care să facă posibilă o misiune contracronometru. Inima a fost prelevată de la un ieșean de 42 de ani, aflat în moarte cerebrală, iar transportul cu aeronavele românești ar fi făcut aproape imposibilă trimiterea organului la Târgu Mureș. Marele noroc a fost că la Iași era prezentă și o echipă a Eurotransplant din Belgia, care venise pentru a ridica plămânii prelevați. Belgienii și-au oferit ajutorul și, având la dispoziție un avion Jumbo Jet, au preluat și inima, făcând o escală la Târgu Mureș. Zborul de la Iași la Târgu Mureș a durat doar 20 de minute, astfel că în final cordul a ajuns cu bine, iar medicii au putut intra în operație.
Prof. Horațiu Suciu a dezvăluit, la Medika TV, și povestea pacientului care a primit inima, un bărbat de 42 de ani. În ultimele zile înaintea transplantului se simțea tot mai rău, așa că s-a prezentat la clinică, unde a fost și internat, în speranța unei șanse la viață.
Optimismul nu îi părăsise pe medici și pacienți, chiar dacă în ultimul an, de la începutul pandemiei, în țara noastră nu a mai avut loc nici un transplant de cord. Asta în condițiile în care anterior izbucnirii pandemiei, în primele 2 luni ale anului trecut, au avut loc 4 transplanturi de cord.
Compatibilitatea dintre donator și receptor a fost și ea aproape miraculoasă, astfel că în final inima ajunsă în timp record de la Iași la Târgu Mureș a fost imediat transplantată. Intervenția a decurs fără probleme, iar evoluția post-operatorie a pacientului este foarte bună.
Prof. Horațiu Suciu a vorbit, la Medika TV, și despre necesitatea asigurării unei infrastructuri de transport de urgență, care în astfel de cazuri este vitală. Practic, dacă nu ar fi existat acel transport aerian asigurat cu bunăvoință de belgieni, inima se putea pierdea, iar pacientul receptor s-ar fi aflat în continuare pe lista de așteptare.