EXCLUSIV MEDIKA TV: Ministerul Sănătății vrea mai multe secvențieri, pentru supravegherea tulpinilor coronavirusului care circulă în România. Ce pași s-au făcut

Ministerul Sănătății intenționează să creeze un consorțiu care să supravegheze în mod constant tulpinile virale circulante pe teritoriul României. Asta ar presupune ca numărul secvențierilor realizate din probele pozitive RT-PCR să crească în mod considerabil.

Până acum, în țară s-au realizat doar 499 de secvențieri, din care a rezultat un număr de 164 de cazuri de infectare cu tulpina britanică a SARS-CoV2.

Anunțul a făcut făcut, la Medika TV, de prof. dr. Simona Ruță de la Institutul de Virusologie “Ștefan Nicolau” București. Aceasta, alături de alți specialiști români, face parte din comisia tehnică ce are ca scop supravegherea tulpinilor circulante, care a fost constituită luna aceasta la nivelul Ministerului Sănătății, prin ordin al ministrului Vlad Voiculescu.

Există la nivelul Ministerului Sănătății o preocupare pentru a crea un consorțiu care să realizeze o supraveghere constantă a tulpinilor virale circulante. Asta înseamnă, conform recomandărilor Centrului European pentru Controlul Bolilor Infecțioase, să secvențiezi cam 5% din totalul cazurilor confirmate prin PCR ca fiind pozitive. Cred că în scurt timp se vor înființa astfel de centre care să coordoneze la nivel național o astfel de activitate de supraveghere a variantelor circulante”,  a declarat, în exclusivitate la Medika TV, prof. dr. Simona Ruță.

Potrivit expertului în virusologie, varianta britanică a coronavirusului a fost descoperită tocmai pentru că în Marea Britanie se face un număr foarte mare de secvențieri. Prof. dr. Simona Ruță spune că asta va fi de mare ajutor autorităților, dar în același timp e important ca vaccinarea anti-COVID să se mențină cel puțin la ritmul actual.

Așa s-a întâmplat și în Marea Britanie, această variantă britanică s-a descoperit datorită numărului enorm de secvențieri făcute, între 5 și 10% din probele confirmate sunt secvențiate la întâmplare și asta a permis să se sesizeze rapid existența acestei variante.

Odată ce știm că această variantă cu contagiozitate ridicată există pe teritoriul nostru trebuie să înțelegem că avem de-a face cu un fel de cursă între viteza cu care vaccinăm și viteza cu care această variantă reușește să devină prevalentă și să cauzeze un  număr mai mare de îmbolnăviri. De aceea vaccinarea trebuie să se mențină la un nivel cât mai crescut. Și trebuie să înțelegem că trebuie să mai avem puțină răbdare și să respectăm aceste măsuri cu care ne-am obișnuit. Impresia mea e că mare parte din populație a înțeles necesitatea respectării acestor măsuri. Ceea ce se întâmplă în viața reală confirmă studiile clinice, și anume că pe măsură ce oamenii se vaccinează, scade numărul de cazuri și numărul de infecții severe”,  a explicat expertul virusolog la Medika TV.

Ordinul  ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, poate fi consultat AICI.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes