EXCLUSIV MEDIKA TV. Medicul Bogdan Oprița despre lupta medicilor cu pandemia: „Colegii mei poartă pampers ca să-și facă meseria” (VIDEO)

Pandemia de COVID-19 a adus întregul personal medical din România la un nivel de epuizare care depășește orice limite. Medicii resimt din plin oboseala pe care au acumulat-o, din cauza multelor ore pe care le-au petrecut la serviciu având grijă de sănătatea celor infectați cu SARS-CoV-2. Dramei pacienților i se adaugă și dramele cadrelor medicale.

Medicii de la unitățile de primiri urgențe, la fel ca și colegii lor din secțiile de boli infecțioase sau spitalele COVID-19, au dus tot greul acestei pandemii. Specialiștii care își desfășoară activitatea în sistemul de urgențe susțin că nivelul de epuizare este foarte mare. Într-o intervenție în direct la emisiunea „Medika Special”, dr. Bogdan Oprița, șeful UPU a Spitalului de Urgență Floreasca, a vorbit în exclusivitate despre eforturile pe care le face alături de colegii săi pentru a-i ajuta pe bolnavi:

În această pandemie eu personal am avut 10 zile de concediu, atât. Am avut colegi care și-au luat două zile de concediu, într-un regim de muncă în care, vă rog să rețineți, făceai tură în UPU, gardă pe mașină, gardă pe dispecerat, cu pauză între ele. Iar pauza însemna să faci elicopter de COVID-19, adică însemna că dacă vine un caz, trebuie să-l transporți în alt spital din țară. Am avut oameni în departament care au lucrat practic non-stop și care nu și-au luat deloc concediu. Spuneți-mi dumneavoastră cum v-ați simți când vă duceți cu avionul SPARTAN, cursă de 4 ore, îmbrăcat în combinezon, să aduci pacienți COVID pozitivi, și nu poți să te duci să te dezbraci să mergi la toaletă. Știți că am avut oameni care au făcut pe ei, că după aceea nu înțelegeam de ce cer pampers, ca să-și pună pampers. Au ajuns doctorii și asistenții să poarte pampers pentru a-și face meseria. Dumneavoastră vă puteți închipui care este stresul în care se lucrează? ”, a mărturisit dr. Bogdan Oprița.

În momentul de față, mai mulți specialiști încearcă să analizeze gradul de epuizare profesională a medicilor, în baza unor studii de nișă. În Occident, epuizarea de la locul de muncă se numește burnout, însă în România ea nu este recunoscută ca fiind o boală profesională. „Sindromul burnout nu este recunoscut ca boală profesională în România. Deci facem niște studii ca să ce? ”, a comentat dr. Bogdan Oprița, în direct la Medika TV.

Un studiu similar, realizat cu mult timp înainte de pandemia de COVID-19, a arătat că medicii din țara noastră fac față cu greu epuizării pe care o resimt la locul de muncă.

Sindromul burnout există în orice domeniu, doar că medicina este o un domeniu cu risc maxim. Procentele de acum câțiva ani erau devastatoare. 59% dintre medicii care au răspuns acelui chestionar aveau sindrom burnout personal, adică resimțeau toate stările de epuizare, de depersonalizare, de lipsa satisfacției profesionale. Vreo 53% erau în burnout profesional, ca atare și colegii simțeau această stare de irascibilitate, sau poți să faci greșeli și erori medicale. Acum sigur cifrele sunt exponențial mai mari”, a atras atenția dr. Lucia Bubulac, asistent universitar și medic primar medicină de familie, în direct la Medika TV.

Categorii: Sănătatea în România, Știri, Video
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea