Situația exmatriculărilor de la Facultatea de Drept a Universității din București deschide o adevărată cutie a Pandorei și arată cât de vulnerabil este, de fapt, sistemul educațional din România. Voci din lumea academică susțin că profesorii susțin fraudarea examenelor.
Invitat în studioul „Medika Special” de la Medika TV, profesorul universitar Anton Hader a vorbit deschis despre faptul că unii profesori îi sprijină pe studenți în demersul lor de a frauda examenele: „Îi ajută profesorii ca la meditații: astăzi vii la mine și te ajut la un examen. Sau studenți foarte buni care-i ajută pe alții ca să ia examenul. Îi cheamă, îi plătesc să-i ajute la examen. Se duc în casă la profesor, stau acolo la calculator și-i ajută la examen. Am făcut în așa fel să discut cu studenții despre subiecte, iar unii dintre ei au recunoscut că au fost ajutați”.
Pe de altă parte, profesorii universitari susțin că procedura de examinare nu a fost adaptată conform condițiilor actuale.
„Problema este și la noi, pentru că trebuie să facem subiecte în așa fel încât să îngrădim accesul la copiat. Aici este o mare problemă. Dacă știi că ai mai multe serii, nu le dai aceleași subiecte, atențiune! Această boală este universală, nu doar în România. S-au creat rețele pe WhatsApp. S-au creat rețele după rețele, în spatele cărora sunt chiar colegi de-ai mei profesori care-i ajută. Aici e vorba despre bani, doamnă!”, i-a explicat prof. Anton Hader moderatoarei Dana Chera.
Mai mult decât atât, în legătură cu scandalul iscat la Facultatea de Drept din București, prof. Anton Hader este de părere că modul în care reprezentanții instituției de învățământ au procedat este unul corect, cel puțin din punct de vedere moral.
„Au fost radicali, dar au vrut să dea o pildă societății în ansamblu, iar cei care se vor orienta în zona asta vor fi mult mai circumspecți. Sunt convins că de acum înainte studenții care se preocupau să dea examenele pe căi neortodoxe se vor gândi de două ori. Eu mă așteptam să se ajungă aici. Am atras de multe ori atenția că vom ajunge în zona în care examenele să nu mai fie corecte și studenții foarte buni vor fi cei care vor fi nemulțumiți”, a comentat situația prof. Anton Hader.