EXCLUSIV MEDIKA TV: Cum s-a ajuns la criza citostaticelor la Institutul Oncologic București. Dezvăluirile fostului manager (video)

Institutul Oncologic București, cel mai mare spital din țară destinat diagnosticării și tratării cancerului din România, s-a confruntat, luna trecută, cu o criză de citostatice. Tratamentele destinate bolnavilor au lipsit zile bune din farmacia unității medicale.

La acel moment, managerul Institutului, dr. Bogdan Tănase, spunea, la Medika TV, că deficiențele privind achizițiile erau cunoscute la Ministerul Sănătății, acestea stând, de fapt, la baza înlocuirii fostului manager.

„Ca director medical, împreună cu alte cadre medicale am întocmit o petiție, adresată inițial fostului manager al Institutului Oncologic București, în care semnalam deficiențele din sistemul de achiziții, care provocau lipsurile de medicamente și materiale sanitare. La această petiție, pe care am făcut-o cu 3 luni în urmă, nu ni s-a răspuns în termeni favorabil. După răspunsul primit, am înaintat aceeași petiție către Ministerul Sănătății. Acestea au fost puterile mele la momentul respectiv. Fostul ministru al Sănătății avea cunoștință și cred că de aceea s-a luat decizia de a schimba directorul”, a declarat, în aprilie, dr. Bogdan Tănase la Medika TV.

Fostul manager, Lidia Kajanto, are însă un punct de vedere diferit.  Invitată la Medika TV, aceasta a dezvăluit că schimbarea sa din funcție s-ar fi produs, cel mai probabil, pentru că ar fi “deranjat”.  Kajanto a vorbit despre faptul că nu puține au fost cazurile în care solicitările de medicamente și echipamente venite din spital au fost nejustificat de mari. Dr. Lidia Kajanto spune că a respectat toți pașii birocratici, dar a constatat o serie de probleme și lacune la toate nivelurile. Printre acestea, și faptul că necesarul de medicamente nu era transmis de medicii-șefi din secții, ci de asistentele-șefe.

În același timp, dr. Lidia Kajanto a explicat și că o posibilă cauză a crizei citostaticelor ar fi fost reprezentată de faptul că Departamentul Achiziții a rămas fără angajați: „La momentul respectiv, 3 persoane din Departamentul Achiziții au plecat. Nu știu dacă au plecat de bună voie sau li s-a recomandat că e mai bine să plece și a rămas personal insuficient. Toate documentele erau în regulă, trebuiau duse la Achiziții, dar acolo nu mai erau oameni. Nu mai eram de-o lună”, a spus Lidia Kajanto la Medika TV.

Mai mult, Kajanto susține că achiziția de medicamente a fost în sarcina actualului manager, care înainte să îndeplinească această funcție a fost directorul medical al Institutului Oncologic.

Toate situațiile legate de stocurile de medicamente, de necesarul de medicamente sunt în subordinea directorului medical, nu în cea a managerului. Directorul medical ca președinte al Consiliului Medical, el trebuia să facă întâlniri și cu șefii de secție și trebuia să discute ce necesități există. Situația se afla în pixul actualului manager. El trebuia să organizeze niște întâlniri și să decidă. Situația se putea rezolva”, a mai spus dr. Lidia Kajanto în exclusivitate la Medika TV.

Fostul manager al Institutului Oncologic București a mai spus că înlocuirea sa în funcție ar putea fi legată de faptul că unitatea urmează să implementeze proiecte de zeci de milioane de euro, inițiate pe vremea când s-a aflat la conducere, iar prezența sa la vârful spitalului, în continuare, “ar fi deranjat”.

Categorii: Exclusiv, Știri, Video
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea